Все буде Україна!

Каховській ГЕС ім. П.С. Непорожнього – 63 роки!

Каховській ГЕС ім. П.С. Непорожнього – 63 роки!

Актуально
18-10-2018
18 жовтня виповнюється 63 роки з моменту запуску першого гідроагрегату Каховської гідроелектростанції.

Колектив апарату управління ПрАТ «Укргідроенерго» вітає працівників філії «Каховська ГЕС ім. П.С. Непорожнього» зі святом та висловлює впевненість, що разом ми забезпечимо подальший сталий розвиток української гідроенергетики відповідно до сучасних світових вимог. Міцність та згуртованість нашого спільного трудового колективу – це запорука підвищення ролі «Укргідроенерго» у забезпеченні енергетичної безпеки та незалежності України.    

Каховська ГЕС є шостою і останньою (нижньою) сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій та утворює на Дніпрі найбільше за обсягами води Каховське водосховище комплексного призначення, що забезпечує зрошення земель Півдня України.

Роль Каховського гідровузла для енергетичного і соціально-економічного розвитку України важко переоцінити. Саме з введенням в експлуатацію Каховської ГЕС українська гідроенергетика отримала статус багатофункціональної галузі, яка забезпечує країну не тільки електроенергією, але й сприяє розвитку багатьох інших галузей української економіки та соціальному розвитку регіонів.

Каховська ГЕС, разом з іншими гідроелектростанціями Дніпровського каскаду  утворюють водогосподарські комплекси, які забезпечують функціонування комунально-побутових та промислових підприємств, систем сільськогосподарського водопостачання та зрошення, підприємств водного транспорту, рибного господарства, рекреації тощо. Також водосховища захищають природнє та соціальне середовище від повеней.

Завдяки спорудженню Каховського гідровузла, зокрема, виникло місто Нова Каховка та були побудовані одночасно Південно-Український і Північно-Кримський водоканали, які сьогодні отримують воду з Каховського водосховища. На основі створеної інфраструктури прискорився соціально-економічний розвиток віддалених регіонів Півдня України та були створені територіально-промислові комплекси. Через гідровузол проходять стратегічні автомобільний і залізничний мостові переходи.

Важливими результатами створення Каховського гідровузла стало забезпечення стійких врожаїв сільськогосподарських культур на Півдні України, розвиток тваринництва та покращення судноплавства на Дніпрі. Введення в експлуатацію Каховської ГЕС дозволило збільшити потужність та покращити надійність роботи української енергосистеми.   

На сьогодні Каховська гідроелектростанція є сучасним енергетичним об´єктом, який стрімко розвивається у відповідності до загальносвітових техніко-економічних та екологічних вимог. Починаючи з 1996 року, на станції продовжується поетапна  реконструкція і реабілітація обладнання. Основними цілями реконструкції Каховської ГЕС є продовження терміну її експлуатації, збільшення потужності та експлуатаційної надійності, покращення виробничих показників та приведення станції у відповідність до сучасних екологічних вимог.

Прес-служба ПрАТ «Укргідроенерго»

Поділитися: