Все буде Україна!

Реконструкція ДніпроГЕС: нове життя найстарішої станції

Реконструкція ДніпроГЕС: нове життя найстарішої станції

26-12-2018
Цікаві факти про реконструкцію ДніпроГЕС читайте у змістовному інтерв'ю генерального директора Укргідроенерго Ігоря Сироти та генерального директора ANDRITZ HYDRO Петера Магауера у випуску №3-4, 2018 р. журналу "Гідроенергетика України".

Цього літа стартувала масштабна реконструкція флагмана вітчизняної гідроенергетики – Дніпровської ГЕС. Проект передбачає повне відновлення трьох гідроагрегатів станції «під ключ» фахівцями австрійської компанії ANDRITZ HYDRO. Роботи з реабілітації  обладнання триватимуть п’ять років та мають завершитися у 2021 році. Після встановлення на об’єкті нового оснащення, передусім, зросте робоча потужність станції. Окрім того, в процесі реконструкції ДніпроГЕСу буде впроваджена низка сучасних «зелених» рішень.

Генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго»  Ігор Сирота та генеральний директор компанії ANDRITZ HYDRO Петер Магауер поділилися своїм баченням перебігу  реалізації проекту.

ІГОР СИРОТА: «ДНІПРОГЕС – ЦЕ ОКРЕМА СТОРІНКА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ»

- Коли розпочалася реалізація проекту реконструкції перших трьох гідроагрегатів Дніпровської ГЕС та в чому вона полягає?

- У серпні ми передали третій гідроагрегат Дніпровської ГЕС на реконструкцію компанії ANDRITZ HYDRO. Третій гідроагрегат пропрацював 71 рік і виробив майже 18 млрд. кВт-год.

28 вересня також був виведений з експлуатації гідроагрегат №2 і сьогодні ми готуємося до демонтажу обладнання.

Усі три гідроагрегати ДніпроГЕСу були виготовлені компанією General Electric. Реконструкцією займатиметься ANDRITZ HYDRO і я переконаний, що термін  експлуатації нових агрегатів австрійського виробництва буде не меншим, ніж їх американських попередників. При цьому вони вже відзначаються кращими екологічними характеристиками у відповідності із сучасними світовими стандартами та збільшеною на 15% робочою потужністю. Потужність третього гідроагрегату, зокрема, буде збільшена з 65 до 75 МВт. В сумі реконструкція трьох агрегатів дасть приріст потужності 30 МВт. Вартість таких робіт буде становити  €62 млн. Завдяки реконструкції ми кожен рік збільшуємо потужність, у цьому році – на 10 МВт.

- Чи можна назвати цей проект пілотним, враховуючи залучення до його реалізації європейського партнера - відомої австрійської компанії ANDRITZ HYDRO?

- Це наші перші три гідроагрегати, на яких знаходилося в експлуатації і знову встановлюється потужне енергетичне обладнання зарубіжного виробництва. Всі три гідроагрегати, реконструкцію яких виконуватиме ANDRITZ HYDRO, були виготовлені та змонтовані компанією General Electric у ході післявоєнної відбудови ДніпроГЕСу. Роботи розпочалися в 1944-ому, а вже у 1947-му американці закінчили монтаж обладнання на перших трьох гідроагрегатах.

Після цього співробітництво з General Electric припинилося через зіпсовані відносини між СРСР і США, а на наступних шести гідроагрегатах Дніпровської ГЕС-1 вже встановлювалося обладнання ленінградського заводу «Електросила». Хоча на той час трансформатори все ще поставлялися з Європи.

Таким чином, перші три гідроагрегати ДніпроГЕСу для України стали історичними. Вони стали першими потужними джерелами електроенергії в країні, які забезпечили розвиток промислового вузла в Запоріжжі. І вони ж стали для української гідроенергетики своєрідним «вікном в Європу», завдяки залученню в галузь першого європейського корпоративного партнера в особі ANDRITZ HYDRO, який реалізує проект повномасштабної реконструкції.

- Які терміни виконання робіт?

- Згідно з затвердженим календарним графіком виконання робіт, ми плануємо завершити реконструкцію третього гідроагрегату 25 червня 2020 року. Що ж стосується гідроагрегату №2, то на ньому роботи з реконструкції триватимуть з 26 жовтня поточного року до 10 лютого 2021 року. І, нарешті, перший гідроагрегат… На ньому ми плануємо працювати з 8 січня 2019 року по 27 серпня 2021 року.    

- На якій стадії перебувають роботи на третьому гідроагрегаті?

- На даний момент деяке обладнання вже демонтовано та вивезено в місця подальшої утилізації. Зокрема, це верхня хрестовина, ротор, нижній підшипник. Демонтовані також труби охолодження та охолоджувачі.

Ротор, вага якого 496 тонн, наразі розбирають на частини, щоб його було зручніше доправити на утилізацію.  

Також триває демонтаж кришки турбіни, найближчим часом розпочнеться демонтаж робочого колеса. Тобто, вся частина, що обертається, практично демонтована.

Готується до роз'єднання статор генератора.

- У чому полягає інноваційний підхід ANDRITZ HYDRO при організації робіт з реконструкції?

- ANDRITZ HYDRO запропонувало оптимізований календарний графік виконання робіт. Його суть полягає в тому, що початок демонтажних робіт на гідроагрегатах (з подальшим виконанням робіт з реконструкції та монтажу) запропоновано проводити з інтервалом у 2 місяці, а не послідовно.

Концепція такого оптимізованого графіку передбачає можливість включення непередбачуваних обсягів робіт без критичного впливу на терміни та кінцеву дату завершення реконструкції.

«Укргідроенерго», після узгодження з банками, прийняло пропозицію австрійців і наразі роботи проводяться у відповідністю із запропонованою концепцією.

- Чи можна сказати, що повномасштабна реконструкція гідроагрегатів Дніпровської ГЕС, що пов´язана з повною заміною обладнання, проводиться на українських гідроелектростанціях вперше? 

- Ні, такі роботи вже проводились. На тій же Дніпровській ГЕС-2 вже проводилася  реконструкція гідроагрегатів з заміною турбіни, генератора та допоміжного обладнання. Але там замінювалося та встановлювалося обладнання вітчизняного виробництва.

- Чи виконуються наразі на ДніпроГЕС інші інвестиційні проекти?

- Так, 22 листопада 2017 року ПрАТ «Укргідроенерго» уклало контракти на реконструкцію двох гідроагрегатів №14 та №16 Дніпровської ГЕС-2 з ДП «Завод «Електроважмаш» та АТ «Турбоатом».

- В яких інших напрямках, окрім реконструкції трьох гідроагрегатів Дніпровської ГЕС, «Укргідроенерго» розвиває чи планує розвивати співробітництво з ANDRITZ HYDRO?

- Співробітництво «Укргідроенерго» з ANDRITZ HYDRO носить комплексний різносторонній характер і не обмежується лише реалізацією інвестиційних проектів.

Так, у червні 2017 року наші компанії домовились про створення науково-практичного центру з метою трансферу європейських ноу-хау для розробки проектів будівництва і реконструкції ГЕС та ГАЕС відповідно до світових стандартів, їх максимально ефективної реалізації та постійного розвитку кваліфікованого персоналу з проведенням відповідних тренінгів.

Окрім цього, проект передбачає організацію навчальних програм у спеціальному навчальному центрі з турбінного обладнання у німецькому місті Равенсбург, навчальному центрі з генераторів у австрійському місті Вайц, а також навчальному центрі з автоматизації у Відні.

На території «Укргідроенерго» є намір створити центр гідроенергетики, в якому знаходитиметься шоурум з постійною експозицією для загального доступу.

В рамках співробітництва з ANDRITZ HYDRO, інженерно-технічному персоналу нашої компанії особливо запам´яталося відвідування інноваційних станцій  Langkampfen та Reissek ІІ в Австрії. Особливістю першої є те, що у системі регулювання та змащування використовується екологічно чисте мастило, котре не завдає шкоди ані водній флорі, ані водній фауні, ані водоймі в цілому.  Друга ж станція цікава тим, що на ній працюють гідроагрегати з терміном експлуатації 70 років.

ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР ANDRITZ HYDRO ПЕТЕР МАГАУЕР: «МОДЕРНІЗАЦІЯ ДНІПРОГЕСу ЗНАЧНО ПІДВИЩИТЬ ЇЇ НАДІЙНІСТЬ ТА БЕЗПЕКУ»

- Що передбачає проект з реконструкції гідроагрегатів №1-3 Дніпровської ГЕС? Які роботи будуть виконані на об’єкті?

- Варто зазначити, що проект з реконструкції ДніпроГЕС компанією ANDRITZ HYDRO передбачає повну реабілітацію трьох радіально-осьових турбін та генераторів потужністю 75 МВт, включаючи демонтаж, постачання нового обладнання, монтаж та випробування. Усі основні компоненти будуть замінені новим обладнанням.

- Як зміняться техніко-економічні характеристики гідроагрегатів після реконструкції? Наскільки зросте їх загальна потужність?

- Модернізація збільшить потужність агрегатів з 65 до 75 МВт і значно підвищить надійність та безпеку. Результати модельного випробування показали можливість оптимально працювати з новими турбінами в межах конструктивних умов існуючої електростанції.

- На скільки зросте термін експлуатації нового обладнання?

- Існують різноманітні фактори, які визначають термін служби гідротурбін. Наприклад, якість обслуговування та режим роботи. Для забезпечення надійності турбінного обладнання та його оптимальної продуктивності, ми застосовуємо багаторічний досвід та наші найкращі напрацювання. Зокрема, це виготовлене з нержавіючої сталі робоче колесо турбіни, конструкція, що запобігає виникненню кавітації, оптимізований гідравлічний профіль, конструкція з комбінованим розміщенням ущільнення вала та підшипника, яка дозволяє оптимально перерозподілити навантаження на конструкції.

-  Які новітні розробки та інноваційні підходи будуть застосовані ANDRITZ HYDRO у ході реконструкції гідроагрегатів Дніпровської ГЕС?

-  Це буде низка таких технічних рішень, як встановлення масло-напірних установок високого тиску, що дозволяє зменшити діаметри труб та розмір обладнання, такого, як баки. Це дозволить значно зменшити кількість масла, що використовується для одного агрегату. Також ми пропонуємо втулки направляючих лопаток без змащення для мінімізації забруднення води. Окрім того – конструкція з комбінованим розміщенням ущільнення валу та підшипника, яка дозволяє зменшити плече сили від навантажень, що передаються від робочого колеса на будівлю ГЕС.

- Поговоримо про логістичну складову проекту. Яким чином планується доправляти  нове обладнання до Запоріжжя?

- Ми розглядали транспортування судами як чудову можливість для перевезення важких та об’ємних вантажів, а також більшої кількості компонентів . Втім, графік виробництва змусив нас розбити доставку на декілька партій. Нажаль, в таких умовах, перевезення судами стає економічно невигідним.  Тому ми відправлятимемо вантажі автотранспортом.

- В який спосіб буде здійснюватися сервісна підтримка та обслуговування обладнання після завершення реконструкції?

Компанія ANDRITZ HYDRO дуже зацікавлена у започаткуванні довгострокової роботи в Україні. Ми визначили кваліфікованих місцевих партнерів, які допоможуть нам у реалізації таких великих проектів у гідроенергетиці. Ми переконані, що комбінація технологій ANDRITZ у поєднанні з досвідом наших місцевих партнерів, призведе до посилення наших позицій на ринку, що дозволить нам забезпечувати технічне обслуговування обладнання у найкоротші терміни.

Втім, наша кінцева мета – навчити клієнтів роботі з новим обладнанням та його обслуговуванню, щоб вони могли забезпечити безпечну експлуатацію цього обладнання.

- Над реалізацією проекту працюють також українські підрядні організації. Що можете сказати про наших фахівців? Як з ними працюється?

- Хочемо відзначити високий фаховий рівень експертів та наших українських партнерів у сфері гідроенергетики та суміжних галузей, які упродовж десятиліть були невідомим ринком для ANDRITZ. Саме у співпраці між технічними спеціалістами з різним історичним минулим сторони мають виробити загальне розуміння того, як ефективно співпрацювати з дотриманням національних й міжнародних стандартів. Ми працюємо на конструктивному рівні та цінуємо відкритість українських фахівців щодо наших технічних рішень.

- Чи можете виокремити оригінальні інженерні рішення, з якими ви зіткнулись у процесі реконструкції обладнання на ДніпроГЕС?

- Ми визнаємо, що принцип роботи допоміжних систем станції базується на використанні сили напору замість насосів, що однозначно є прийнятним для станції підходом навіть у наші дні.

Той факт, що у водоводах використані заклепкові з’єднання, а не зварювання, підтверджує, що станцію було побудовано за часів, коли не існувало методів контролю якості зварювання на об’єкті. Тим не менш, цей метод з’єднання є надійним та використовувався при зведенні таких відомих металевих споруд як Ейфелева вежа, яка є найкращим уособленням цієї надійності.

Для довідки:

«Andritz Hydro» є світовим постачальником електромеханічних систем і послуг для гідроелектростанцій, а також одним з лідерів на світовому ринку обладнання для виробництва гідравлічної енергії. Серед головних досягнень компанії - 170-річний досвід виготовлення турбін, поставка більше 30 000 турбін загальною потужністю близько 400 000 МВт та 3500 генераторів загальною потужністю  185 000 МВА. ANDRITZ HYDRO конкурує в Європі з компанією Voith GmbH & Со.

Автор: Іван Вітер 

Джерело: науково-виробничий журнал «Гідроенергетика України» № 3-4, 2018 р,

ISSN 1812-9277.

 

Поділитися: