Все буде Україна!

"Дніпрова зірка" від 9 липня 2015 року

"Дніпрова зірка" від 9 липня 2015 року

13-07-2015
Дніпрова зірка від 9 липня 2015 року

Депутати Канівської міської та районної рад, голови сіл Канівського району, депутати Бобрицької сільради та інші відвідали Дністровську ГАЕС, де ознайомились із особливостями роботи станції, оглянули соціальні об'єкти, побудовані ПАТ "Укргідроенерго", поспілкувалися із сільськими головами населених пунктів, на території яких побудовано ГАЕС.

Нещодавно депутати Канівської міської та районної рад, голови сіл Канівського району, депутати Бобрицької сільради та інші відвідали Дністровську ГАЕС ("Дніпрова Зірка" від 25 червня 2015 р. ), де ознайомились із особливостями роботи станції, оглянули соціальні об'єкти, побудовані ПАТ "Укргідроенерго", поспілкувалися із сільськими головами населених пунктів, на території яких побудовано ГАЕС. Поїздка, організована ПАТ "Укргідроенерго", була покликана розвіяти міфи, створені навколо будівництва Канівської ГАЕС, і продемонструвати переваги, що їх отримали населені пункти, яких торкнулося будівництво Дністровської ГАЕС. Про свої враження учасники делегації розповіли кореспонденту "Дніпрової Зірки"

Із часу зняття мораторію на будівництво Канівської ГАЕС у 1999 році я побував на багатьох технічних нарадах, де розглядались питання проектної документації на цей об'єкт під вимоги умов, що змінились від початку робіт на спорудженні станції у 80-х роках минулого століття. Було приємно, що галузь гідроенергетики зберегла потенціал кадрів, які спроможні вирішувати й організаційні, і технічні питання найвищої складності.

Ще більше вселяло впевненість, що гідроенергетики в черговий раз справляться із поставленими завданнями і той факт, що ПАТ "Укргідроенерго" очолював Семен Ізрайлович Поташник. Я знав його відтоді, коли молодим архітектором прибув на роботу в Канів, і ось уже тридцять років працюю тут. У 80-і роки ми здавали десятки тисяч квадратних метрів житла протягом одного року.

Генеральний план міста, в розробці якого я брав участь, на той час передбачав, у тому числі, й будівництво Канівської ГАЕС. При цьому кількість населення Канева, згідно з планами, мала б перетнути позначку 50 тисяч осіб. До того ж, темпи спорудження виробничої інфраструктури для будівництва станції та комунальної інфраструктури, були такими, що виконання цих планів було справою декількох років. Адже за справу взялись гідробудівельники!

Однак історія розпорядилась по-іншому. На початку 90-х років уряд, зважаючи на негативні тенденції в економіці, накладає мораторій на будівництво. Дива не сталося і в нашому місті. До кінця 90-х років зупинилось майже все виробництво, ледь животіла комунальна сфера. Лише Канівська ГЕС працювала на повну потужність. Крім того, розпочалася реконструкція гідроагрегатів і будівельних конструкцій станції. Працівники ГЕС були соціально захищені як і в попередні роки.

І ось з'явилася звістка про зняття мораторію на будівництво ГАЕС. Вона вселила в мене надію, що знову зможу працювати, створюючи Канів майбутнього. Фактично так воно і сталося. За останні роки нам вдалося зробити в місті багато добрих справ, і ми продовжуємо їх робити. За цей же час ПАТ "Укргідроенерго", як головний замовник робіт, запустив у дію два гідроагрегати на Дністровській ГАЕС та завершив роботи над проектом Канівської ГАЕС, впритул підійшовши до її будівництва.

Перейнявши естафету керівництва від С.І.Поташника, Ігор Григорович Сирота зберігає традиції ПАТ "Укргідроенерго", направляючи гідроенергетиків на вирішення проблем експлуатації та будівництва об'єктів, виходячи, перш за все, з інтересів людей які працюють на цих об'єктах і враховуючи інтереси територіальних громад, що знаходяться поруч із цими об'єктами.

Однак, як це часто буває, останнім часом навколо будівництва Канівської ГАЕС стали розповсюджуватись різні чутки, в переважній більшості без професійної аргументації. Дійшло до того, що цей об'єкт назвали чи не найбільшим злом після Світового потопу. Хоч у попередні роки вже були проведені громадські слухання і в Каневі, і в селах Канівського району, де фахівці інформували населення буквально про всі особливості станції, але на це не зважали. Протестні настрої продовжували наростати.

І от за пропозицією генерального директора ПАТ "Укргідроенерго" Ігоря Григоровича Сироти та при безпосередньому сприянні директора Канівської ГЕС Василя Андрійовича Гриня делегація з Канева у складі депутатського корпусу міста та представників громади району вирушила на буковинську землю, щоб на власні очі побачити творіння гідроенергетиків - Дністровську ГАЕС.

Зустрічали нас гостинно. І.Г.Сирота, відклавши всі справи, приділив нам час. Ми отримали змогу побачити всі виробничі об'єкти та відчути вклад гідроенергетиків у соціальну сферу міста Новодністровськ та сіл Сокирянського району.

Новодністровський міський голова Володимир Мельник показав нам соціальні об'єкти, що були збудовані паралельно із спорудженням ГАЕС. Якщо говорити про лікарню в райцентрі Сокиряни, то вона відповідає новітнім європейським вимогам. Тут же завершується добудова будинку культури. В багатьох селах району гідробудівельники залишили про себе добру згадку, відновлено та збудовано багато доріг, проведено електроосвітлення вулиць.

Багаторічний керівник Сокирянського району, голова райради Василь Козак сказав: "Історію Сокирянщини я ділю на два періоди - до і після активного будівництва Дністровської ГАЕС. У безкінечному вихорі праці мені муляли очі довгобуди в центрі Сокирян - поліклініка, лікарня, будинок культури. З допомогою гідробудівельників ці проблеми завершуються. Отже, Дністровська ГАЕС - це не лише імідж, а й розвиток району, трудова зайнятість його мешканців.

Окрім того, що гідроспоруда пройшла всі екологічні експертизи, колектив піклується, щоби на їх території зеленіли дерева і квітли квіти. Підписана на початку будівництва соціальна програма неухильно виконується. Будь-які проблеми із сплатою податків до місцевих бюджетів відсутні.

Побачене й почуте нами на бессарабській землі, безумовно, зробило певний відбиток у свідомості кожного члена нашої делегації. Особисто в мене додалось безліч аргументів на користь будівництва Канівської ГАЕС, замовником якої є ПАТ "Укргідроенерго".

Ігор РЕНЬКАС,Канівський міський голова

Коментар Голови асоціації сільських рад Канівського району, Копіюватського сільського голови Володимира Загороднього:

- Ознайомившись із роботою Новодністровської ГАЕС, можу сказати одне - Канівському району таке підприємство не завадить. Ми на власні очі побачили, що гідроспоруда не несе ніякої загрози для екології. На відміну від інших підприємств, які вже працюють у районі, від ГАЕС не чути ніяких неприємних запахів. На ГАЕС вже працюють близько 300 людей, які отримують в середньому майже 7,5 тисячі гривень місячної зарплати, хоча підприємство працює ще не на повну потужність. Погодьтеся, робочі місця з таким рівнем заробітної плати не завадили б і жителям Канівщини. Крім того, сільська рада, в межах якої побудовано ГАЕС, отримує в якості податків 600 тис. грн. у рік, які йдуть на розвиток соціальної сфери села. Коштом підприємства в районі відремонтовано дороги, побудовано  лікарню, будинок культури, багатоквартирний будинок для працівників ГАЕС. Я б порадив ПАТ "Укргідроенерго" організувати ще одну поїздку на Дністровську ГАЕС, куди б запросив сільських голів району й депутатів районної та сільських рад, оскільки гідроспоруду планують будувати в Канівському районі. Нехай би вони на власні очі побачили, як працює ГАЕС, переконалися в її безпеці і надійності, подивилися на те, що принесло її спорудження навколишнім селам.

Коментар депутата Бобрицької сільради Таїсії Прошак:

- Я однозначно за будівництво Канівської ГАЕС. Перебуваючи в Новодністровську, я ще раз переконалася в цьому. По-перше - це робочі місця для наших людей, які працюватимуть на будівництві й на станції. По-друге, Дністровська ГАЕС вже зробила й продовжує робити  багато для села і його жителів. Відремонтовані дороги, освітлені вулиці, нова сучасна поліклініка - усе це для усіх без виключення жителів району, на території якого побудовано гідроелектростанцію. Для працівників споруджено новий багатоквартирний будинок із просторими світлими кімнатами, зведено будинок культури.

Для Бобриці й Студенця будівництво Канівської ГАЕС - це шанс на розвиток, на вирішення проблем села, які через нестачу коштів ми не можемо вирішити вже протягом багатьох років, наприклад, на проведення водогону в школі, на ремонт доріг тощо.

Щодо шкоди для екології, зокрема, побоювань, що при  спусканні води з верхнього водосховища в нижнє з дна підніматиметься радіоактивний мул, то на Дністровській ГАЕС нам продемонстрували, як відбувається цей процес. Спеціальні бар'єри уповільнюють рух води, завдяки чому вона не збурює мул на дні нижнього водосховища. Гребля водосховища цілком надійна, береги добре укріплені, отже вірогідність техногенних катастроф мізерна. Тож чому б не збудувати в нас таку ж гідроелектростанцію, яка б наповнювала бюджет, вкладала б кошти в розвиток інфраструктури, соціальну сферу, давала можливість людям працювати й заробляти?

Коментар депутата Бобрицької сільради Світлани Борисенко:

- Поїздка на Дністровську ГАЕС остаточно переконала мене в тому, що будувати Канівську ГАЕС потрібно. Це б суттєво допомогло району, на території якого планується будівництво. Зараз у нас не вистачає коштів на ремонт школи, а забудовник обіцяє виділити потрібну суму. Ремонт сільських доріг, освітлення вулиць - також питання, вирішити які сільська рада не може через обмежене фінансування. ПАТ "Укргідроенерго" обіцяє зробити це за рахунок коштів, запланованих на будівництво Канівської ГАЕС.

Крім того, в селі гостро стоїть питання із працевлаштуванням, багато молодих людей не мають роботи. Під час будівництва ГАЕС могли б працевлаштуватися як мінімум 260 осіб, а після запуску електростанції кваліфіковану роботу могли б отримати ще понад 100 бобричан. Як нам розказали в Новодністровську, середня заробітна плата в працівників ГАЕС становить сім з половиною тисяч гривень. Найголовніше, при спорудженні ГАЕС у нашої молоді з'явиться перспектива жити і працювати в рідному селі, тут створити родину й народити дітей. Коштом ПАТ "Укргідроенерго" у Новодністровську зведено багатоквартирний будинок для працівників підприємства, квартири в якому люди мають можливість придбати в іпотеку. Я сама маю дорослих дітей і знаю, яка велика на сьогодні проблема - придбати квартиру молодій родині. Якщо у нас будуватимуть ГАЕС, то й наші діти матимуть можливість придбати комфортабельне житло. За рахунок соціального фонду будівництва в Новодністровську побудовано сучасну лікарню, будинок культури. Позитивним є також той момент, що громада має сама визначити, куди спрямувати кошти, й за рахунок забудовника вирішити свої нагальні проблеми. Відмова від будівництва ГАЕС означає відмову від майбутнього, від розвитку, перспективи. Я б не хотіла, щоб наші діти  втратили цей шанс.

ПІДГОТУВАЛА МАРІЯ ГЛАМАЗДІНА

Поділитися: