Все буде Україна!

Дністровська ГЕС інформує про стан готовності гідроспоруд та обладнання під час весняного попуску

Дністровська ГЕС інформує про стан готовності гідроспоруд та обладнання під час весняного попуску

18-04-2018
17 квітня у філії «Дністровська ГЕС» відбулась нарада за участю представників місцевих і районних органів влади та місцевого самоврядування, Державного агентства рибного господарства України в Чернівецькій області, Новодністровського регіонального управління водних ресурсів, керівництва філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» та ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС».

На нараді присутніх ознайомили з рішенням Міжвідомчої комісії про режими роботи водосховищ та проінформували про стан готовності гідроспоруд та обладнання до виконання вказаного рішення.

 «Гідротехнічні споруди і обладнання філії «Дністровська ГЕС» готові до весняного попуску, про що комісією за участю представників інспекції з експлуатації електричних станцій та мереж засвідчено в Акті оцінки готовності гідротехнічних споруд, обладнання, виробничих і службових приміщень. Станція оснащена системою раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення у разі їхнього виникнення. Для ліквідації надзвичайних ситуацій і їхніх наслідків на об’єкті функціонує диспетчерська служба та спеціалізовані аварійно-технічні бригади. Режим роботи водосховища на вказаний період відпрацьовано у взаємодій з Дністровською ГАЕС та Нижньодністровською ГЕС і перебуває на постійному контролі оперативної  служби станції», – наголосив головний інженер філії В. Москалюк

За інформацією Українського гідрометереологічного центру цього року масового досягнення небезпечних відміток не очікується. Гідрологічна ситуація на річках України спокійна, рівні води знаходяться у межах русел.

За рішенням Міжвідомчої комісії при Державному агентстві водних ресурсів України, з метою забезпечення водоспоживачів на нижче розташованій Українській ділянці Дністра та здійснення еколого- репродукційного попуску у його пониззя у першій декаді квітня водосховище працювало у режимі наповнення до проектної позначки + 121,0 м із забезпеченням рівномірного попуску у нижній б’єф витратами не менше ніж 120 куб м /с .

Згідно з протоколом Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ від 13 квітня 2018 року, враховуючи екологічну  ситуацію у басейні Дністра та на Дністровському водосховищі, встановлено режим роботи Дністровського водосховища на період екологічного (репродукційного) попуску:

14 квітня -350 куб м/с

15 квітня - 400 куб м/с

16 квітня - 450 куб м/с

17-26 квітня - 500куб м/с

27-28 квітня - 450 куб м/с

29 квітня-3 травня - 400 куб м/с

4-6 травня - 350 куб м/с

7-8 травня -300 куб м/с

9-11 травня - 250 куб м/с

12-13 травня - 200 куб м/с

14 травня – 200 куб м/с

При зменшенні припливу до Дністровського водосховища, для виконання умов регламенту екологічного (репродукційного) попуску допускається спрацювання Дністровського водосховища (верхній б’єф) до 20 см на добу.

У випадку формування під час екологічного попуску дощових паводків, режим роботи Дністровського водосховища встановлюватиметься в робочому порядку Міжвідомчою комісією у кожному конкретному випадку, з урахуванням прогнозів Укргідрометцентру.

Поділитися: