Все буде Україна!

Дністровське водосховище та ГЕС забезпечили належний захист від паводку

Дністровське водосховище та ГЕС забезпечили належний захист від паводку

09-07-2018
Одна із основних функцій Дністровського водосховища разом з гідроспорудами є боротьба з паводками. Останнім часом у зв’язку з глобальними кліматичними змінами, їх роль у басейні Дністра стає ще більш помітною. Особливо це стосується питань безпеки та надійного водопостачання під час тривалих посушливих періодів, що чередуватимуться випаданням короткочасних, але досить інтенсивних зливових опадів.

Сучасна гідрологічна ситуація на річці добре підтверджує достовірність прогнозів українських кліматологів. Так, протягом першої декади червня витрата води, яка надходила до водосховища, знижувалась до 60 м3/с. Надійне водозабезпечення відбувалося за рахунок поступового спрацювання водойми, витрати води не зменшувались нижче 120 м3/с.

Упродовж місяця спостерігалось деяке незначне підвищення  рівня води, внаслідок сильних та дуже сильних дощів сформувалися дощові паводки, особливо 27 червня. За даними Гідрометцентру України, за кілька діб середній добовий приплив води до водосховища збільшився в 10 раз - від 180 м3/с до 1710 м3/с. Максимальна витрата паводку становила 1740 м3/с. Паводок призвів до підвищення рівня води на 2,6-3,8 м. За період з 29 червня по 2 липня до водосховища надійшло 0,37 км3 води.

Під час такого напруженого періоду, узгоджена робота та виважені рішення ПрАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго», Українського гідрометеорологічного центру та Державного агентства водних ресурсів попередили небезпечне підвищення рівня води на Дністрі нижче Дністровської ГЕС. Для безпечного пропуску паводку через водосховище та нижче за течією були збільшені витрати попусків – в середньому від 180 м3/с до 930 м3/с. Частина паводкових вод була заакумульована і рівень водосховища підвищився з 117,80 до 119, 01 м БС.

Слід зазначити, що пропуск води через гідроспоруди, імітуючий природний хід паводку, одночасно зі зменшеними максимальними величинами витрат води для забезпечення безпеки населення України та Молдови - це екологічно направлене управління режимом стоку річки. Ця фаза гідрологічного режиму відіграє важливу роль для екосистеми річки, а саме формує дно долини, забезпечує біологічне різноманіття, багатство заплавних екосистем, підтримує оптимальні водообмінні процеси та промивання русла річки.

На разі ситуація стабілізувалася і станом на 9.07 витрата води через гідроспоруду Дністровської ГЕС склала 130 м3/с, рівень води у Дністровському водосховищі – 119,01 м БС.

Наслідки проходження паводку у басейні річки Дністер до міста Заліщики: Внаслідок схилового та річкового (руслового) стоку, згідно з даними, що представлені на офіційному сайті Дністровського басейнового управління водними ресурсами, відбулося підтоплення житлових і адміністративних будівель, об’єктів інфраструктури, присадибних ділянок, прибудинкових територій та сільськогосподарських угідь, розмиття ділянок берегів, пошкодження автомобільних доріг та мостів. Зокрема, пошкоджено 8 автомобільних мостів, 5 ділянок берегоукріплень, пошкоджено 30 ділянок автомобільних доріг місцевого значення. Як показують гідрологічні спостереження та водогосподарське обстеження переважно шкоду завдавав схиловий стік. Причиною цього є значна деградація природної підстилаючої поверхні водозбору через надмірне господарське освоєння річки.

В басейні Дністра в районі водосховища та нижче за течією надзвичайних ситуацій не спостерігалося.

Прес-служба ПрАТ "Укргідроенерго"

Поділитися: