Все буде Україна!

Ігор Сирота: Світова гідроенергетика забезпечує близько 20% всього виробітку енергії

Ігор Сирота: Світова гідроенергетика забезпечує близько 20% всього виробітку енергії

08-05-2018
Інтерв’ю Ігоря Сироти для квітневого номеру журналу ДП "ДЕРЖЗОВНІШІНФОРМ".

ПрАТ “Укргідроенерго” є найбільшою гідрогенеруючою компанією в нашій державі. Вона входить до переліку 15 найбільших підприємств державного сектору української економіки, сумарні активи яких становлять 70% від загального показника в державному секторі (частка компанії ПрАТ “Укргідроенерго” сьогодні – близько 2% активів державних підприємств). Компанії належать десять станцій на річках Дніпро та Дністер – Київська ГЕС та Київська ГАЕС, Канівська ГЕС, Кременчуцька ГЕС, Середньодніпровська ГЕС, Дніпровська ГЕС-1 та Дніпровська ГЕС-2, Каховська ГЕС, Дністровська ГЕС та Дністровська ГАЕС. Будуються Канівська ГАЕС та Каховська ГЕС-2.

– Ігоре Григоровичу, як Ви оцінюєте фінансові успіхи підприємства?

– На початку року Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби визначив топ-100 найбільших платників податків за підсумками 2017 року. Так, в енергетичному блоці топ-100 опинилося 12 компаній, і Укргідроенерго серед них. Аналіз фінансових показників Укргідроенерго говорить сам за себе. За останні роки підприємство має стабільний фінансовий стан і позитивну динаміку розвитку. Чистий дохід Укргідроенерго у 2017 році становив 5,7 млрд грн. Чистий прибуток за результатами 2017 року – 1,466 млрд грн. У минулому році до бюджету всіх рівнів ми сплатили 1,302 млрд грн податків і зборів. Із них 1,108 млрд грн – до державного бюджету і 194 млн грн – до місцевих бюджетів адміністративних одиниць, на території яких знаходяться наші станції. Також до державного бюджету було перераховано 663 млн грн дивідендів на акції, які належать державі.

Загалом по галузі частка Укргідроенерго в загальному обсязі податкових надходжень збільшилася й у 2017 році становила 10,8% (у 2016 році – 9,9%).

– На якому етапі наразі перебуває реалізація масштабного проекту “Реабілітація ГЕС”?

– Сьогодні вже модернізовано понад 60% гідроагрегатів, а до 2026 року Укргідроенерго, згідно з затвердженою Урядом “Програмою розвитку гідроенергетики України до 2026 року”, має повністю реконструювати свої виробничі потужності. Завданням проекту “Реабілітація ГЕС” є не лише модернізація гідроагрегатів, а й підвищення рівня стабільності української енергосистеми. Цей проект фінансується силами підприємства, а також за рахунок залучених коштів міжнародних фінансових організацій, зокрема ЄБРР. Крім того, Укргідроенерго постійно веде роботу стосовно розробки нових проектів. На стадії завершення знаходиться будівництво Дністровської ГАЕС, три агрегати якої дозволяють

щороку заощаджувати 1,1 млн тонн вугілля й природного газу приблизно на суму до 150 млн USD. Також на території ГЕС і ГАЕС ми плануємо будівництво сонячних і вітрових електростанцій. Така практика широко застосовується в Європі. Проте для реалізації цих проектів потрібні серйозні інвестиції, і сьогодні ми працюємо над цим питанням.

– Наскільки інвестиційно привабливі проекти модернізації існуючих та будівництва нових потужностей?

– Оцінка наших проектів незалежними експертами висока, і вона такою залишається й надалі. Укргідроенерго до того ж довело, що і в разі державної форми власності здатне бути фінансово ефективним і демонструвати вагомі виробничі результати.

– Енергетична стратегія України до 2035 року передбачає системні заходи з розвитку відновлюваної енергетики. За рахунок чого це буде досягнуто?

– Україна, яка має величезні водні запаси, не використовує енергетичний потенціал гідроенергетики повною мірою. Наразі ж у балансі потужності енергосистеми держави частка гідроелектростанцій не перевищує 9-10%. Світова гідроенергетика сьогодні забезпечує близько 20% всього виробітку енергії. У Стратегії розвитку енергетики України до 2035 року схвалено наступні напрями розвитку гідроенергетики:

• завершення будівництва Дністровської, Канівської та Ташлицької ГАЕС;

• продовження реконструкції ГЕС Дніпровського каскаду та Дністровської ГЕС;

• спорудження ГЕС на Тисі й Дністрі та їхніх притоках;

• відбудова існуючих та спорудження нових ГЕС на малих ріках та водостоках.

– Які найближчі плани розвитку гідроенергетики?

– Маємо перелік проектів, які будуть втілюватись згідно з

Програмою-2026. Також маємо перелік внутрішніх проектів корпоративного розвитку – це впровадження інформаційних систем, нові форми комунікації з громадськістю тощо. До того ж Укргідроенерго й надалі буде інвестувати кошти в розвиток соціальної інфраструктури. Так, під час реалізації проекту будівництва Канівської ГАЕС заплановано проведення благоустрою навколишньої території, будівництво доріг, створення навколо водойми парку відпочинку.

Довідково. Широкого розголосу в ЗМІ отримали ініціативи Укргідроенерго щодо створення комфортного середовища для мешканців Канева та Новодністровська. Так, в цих містах у 2017 році з&rsquoявилися лавки з вбудованими сонячними панелями. У літню сонячну погоду модуль виробляє до 200 Вт енергії за годину. Цього достатньо для того, щоб упродовж доби зарядити до 30 смартфонів. Незабаром такі лавки мають з’явитись і в інших містах, де розташовані гідроелектростанції Укргідроенерго.

Інформуємо. 27 березня директор ДП “Держзовнішінформ” Богдан Дубас та генеральний директор ПрАТ “Укргідроенерго” Ігор Сирота підписали меморандум про співробітництво та взаємодію. Меморандум передбачає надання інформаційних, аналітичних, дослідницьких, консультаційних та експертних послуг. Очікується, що результатом співпраці стане проведення досліджень, моніторингів внутрішніх і зовнішніх ринків товарів та послуг у галузі гідроенергетики.

 

Поділитися: