Все буде Україна!

Міненерговугілля, Укргідроенерго та НЕЦУ обговорили Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року

Міненерговугілля, Укргідроенерго та НЕЦУ обговорили Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року

22-08-2017
21 серпня за ініціативи Громадської ради при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України в ПрАТ «Укргідроенерго» відбулося спільне засідання науково-технічних рад Міненерговугілля та ПрАТ «Укргідроенерго».

Темою зустрічі стало обговорення звернення Національного екологічного центру України (НЕЦУ) від 26.07.2017 року до Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо можливих екологічних ризиків та загроз при реалізації Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року.

У заході також взяли участь заступник директора департаменту стратегії і розвитку ПЕК та інвестиційної політики Міністерства енергетичної та вугільної промисловості України Віталій Кушніров, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, голова Громадської ради при Міненерговугілля Семен Поташник, представники НЕЦУ Віктор Мельничук та Дмитро Іванов, а також представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України, Академії Енергетики України, Національної академії наук України та фахівці ПАТ «Укргідропроект».

Зображення

«На це звернення урядом було дано завдання Міністерству енергетики і усім іншим організаціям, які до цього залучені, розглянути питання на розширеній науково-технічній раді і ще раз відмітити необхідність і потребу спорудження ГЕС  або відмінити це рішення. Але відмінити рішення, яке затверджено урядом і прийнято Верховною Радою, враховуючи також і прийняту Енергетичну стратегію, в яку увійшла Енергетична стратегія розвитку гідроенергетики, неможливо. Сьогодні запрошені фахівці, спеціалісти різних інститутів задля вирішення цих питання і визначення шляхів подальшої роботи», – зауважив заступник голови Громадської ради при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України Станіслав Яцкевич.

Під час засідання науково-технічних рад представники НЕЦУ висловили свої зауваження щодо Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року, виокремивши,  недотримання вимог при проведенні процедури ухвалення програми, а також екологічні, соціальні й техногенні ризики під час реалізації цієї програми. Крім того представники НЕЦУ висловили думку, що населення України страждає від збудованих гребель.

Зображення

У своєму виступі заступник директора департаменту стратегії і розвитку ПЕК та інвестиційної політики Віталій Кушніров відзначив необхідність взаємодії між Міненерговугілля та Мінприроди, як профільних центральних органів виконавчої влади, щодо дій згідно з регламентом по погодженню та внесенню зауважень щодо Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року, підкресливши важливість  розгляду юридичної сторони цього питання.  Також він зазначив і важливість схвалення Урядом Енергетичної стратегії України до 2035 року, яка передбачає в тому числі й розвиток гідроенергетики.

«Стратегія спрямована на збільшення частки альтернативних джерел енергії, а її цілі закладають підвалини для екологізації енергетики. У ній значне місце відведено гідроенергетиці». Наприкінці В. Кушніров відмітив, що Енергетична стратегія розроблялася із широким залученням громадськості, зокрема і представників НЕЦУ.

Зображення

В свою чергу представники ПрАТ «Укргідроенерго» висловили позицію Товариства з приводу зазначених зауважень НЕЦУ:

«Позиція ПрАТ УГЕ полягає в наступному – охоронна зона об’єктів гідроенергетики, яка створюється внаслідок рекультивації земель, відведених для будівництва, повинна стати ядром для підтримки сусідніх територій природно-заповідного фонду. Тобто, там будуть створені аналогічні умови – із забезпеченням рибовідтворення та заходів збереження необхідних видів флори та фауни. В загальному вигляді це відповідає концепції розвитку заповідної справи, згідно з якою формування комплексної системи охорони і відновлення біорізноманіття можливо за допомогою розширення та підвищення репрезентативності екомережі, а також створення ефективно керованих територіальних і аквальних систем на основі поєднання об’єктів ПЗФ з іншими суміжними охоронними територіями».

Під час засідання фахову оцінку Програмі розвитку гідроенергетики дали також члени науково-технічних рад С. Яцкевич, В. Бондаренко, Ю. Ковальчук, О. Светелік, які відзначили, що Програма розвитку гідроенергетики відповідає завданням Енергетичної стратегії України до 2035 року щодо збільшення частки відновлювальних джерел енергії та зміцнення енергетичної безпеки країни.

ЗображенняЗображення

За результатами засідання науково-технічних рад учасники дійшли висновку, що для ефективного вирішення поставлених урядом завдань необхідно створити робочу групу і вести професійний діалог між енергетиками, екологами та державними установами, базуючи конструктивну роботу на підрахунках та фахових дослідженнях.

 

Поділитися: