Все буде Україна!

Новий виток у транскордонному співробітництві Україна-Молдова сприятиме вирішенню проблем Дністра

Новий виток у транскордонному співробітництві Україна-Молдова сприятиме вирішенню проблем Дністра

19-09-2018
Українська делегація на чолі з заступником Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції 17 вересня відвідала Республіку Молдова (м. Кишинів) з метою участі у першому засіданні Комісії зі сталого використання і охорони басейну річки Дністер. До складу делегації ввійшов і представник ПрАТ «Укргідроенерго».

Під час зустрічі основну увагу було зосереджено на узгодженні процедурних питань, зокрема, створенні Секретаріату Комісії, обранні Секретарів Української та Молдовської частин Секретаріату, розгляді та затвердженні проекту Правил процедур Комісії, визначенні співголовуючих робочих груп при Комісії та напрямку їх діяльності.

В рамках засідання були представлені напрацювання проекту ГЕФ/ОБСЄ/ПРООН «Розвиток транскордонної співпраці та комплексного управління водними ресурсами в басейні річки Дністер» щодо підготовки до проведення транскордонного діагностичного аналізу, а також присутніх ознайомили з попередніми результатами по оцінці впливу дністровських ГЕС на екосистему і водокористування Дністра. Експерти проекту наголошують на тому, що після завершення оцінки зацікавлені сторони отримають відповідь на питання трансформації стоку річки та очікуваної зміни популяції внаслідок зарегулювання, а також які можливості відкривають водосховища для забезпечення важливих водогосподарських функцій для населення обох країн.

Зображення

Учасниками засідання опрацьовано проект Правил експлуатації водосховищ Дністровського каскаду ГЕС і ГАЕС, заслухані рекомендації незалежного експерта ОБСЄ та доповідь представника ПрАТ «Укргідропроект», найбільше уваги приділяли питанням, що стосується параметрів мінімального стоку та регламенту екологічного весняного попуску. На зустрічі дійшли домовленості, що українська сторона після доопрацювання Правил і узгодження їх Комісією, затвердить документ згідно з чинним українським законодавством.

Планується, що наступна зустріч буде проведена у місті Київ в березні-квітні 2019 року у поєднанні з засіданням Міжвідомчої комісії по встановленню регламенту еколого-репродуційного попуску.

«Це була досить успішна і продуктивна зустріч, де сторони дослухалися одна до одної, незважаючи на те, що були підняті досить суперечливі питання. Робота Комісії сприятиме не тільки зниженню напруженості у відносинах між країнами, але й пошуку ефективних рішень для вирішення екологічних проблем по обидва боки Дністра. Зі свого боку, як провідний фахівець з питань екології ПрАТ «Укргідроенерго» готова й надалі долучатися до роботи спільних робочих груп, сприяти обміну інформації та ініціювати інтегрування в компанію європейських екологічних практик», – зазначила кандидат географічних наук Гуляєва Оксана.

Фото: Ігор Скімбетор/ОБСЄ

Прес-служба ПрАТ «Укргідроенерго»

Поділитися: