Все буде Україна!

Представники Укргідроенерго взяли участь в узгодженні режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на лютий 2018 року

Представники Укргідроенерго взяли участь в узгодженні режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на лютий 2018 року

08-02-2018
У Держводагентстві відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на лютий 2018 року, участь в якому взяли представники Держводагентства, ДСНС, Держрибагентства, ДП НЕК «Укренерго», Укргідрометцентру, ДП «Укрводшлях», ДП «Енергоринок», Центру громадського здоров’я МОЗ України та Дніпровського БУВР, а також ПрАТ «Укргідроенерго».

Під час засідання було заслухано інформацію Укргідрометцентру щодо прогнозу водності в басейнах Дніпра та Дністра у лютому 2018 року, а також пропозиції учасників комісії щодо режиму роботи дніпровських та дністровських водосховищ у лютому 2018 року.

Протягом січня каскад дніпровських водосховищ працював у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 29 січня його наповнення складає 86% від проектного.

Виходячи з фактичної гідрометеорологічної і водогосподарської обстановки на Дніпрі, гідрологічного прогнозу на лютий, розрахунків АСУБ-Дніпро та з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, комісією встановлено оптимальний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у лютому 2018 року.

Зокрема, під час засідання було вирішено, що по Київському водосховищу ГЕС працюватиме на притокових витратах. Станом на 1 березня середньодобовий рівень води у водосховищі має бути в межах 102,30-102,20 м БС. Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва не більше, ніж 0,8 метра.

По Канівському водосховищу ГЕС працюватиме на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом лютого має бути в межах 91,45-91,35 м БС.

По Кременчуцькому водосховищу ГЕС працюватиме на притокових витратах. Станом на 1 березня рівень води у водосховищі має бути в межах 78,80-78,70 м БС. Було також розглянуто необхідність коригування режиму роботи водосховища залежно від гідрологічної ситуації на позачерговому засіданні робочої групи Міжвідомчої комісії 13 лютого 2018 року.

По Кам’янському водосховищу ГЕС працюватиме на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до санітарних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі витримується в межах 63,5-64,0 м БС.

По Дніпровському водосховищу ГЕС працюватиме на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі, викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

По Каховському водосховищу ГЕС також працюватиме на притокових витратах. Станом на 1 березня рівень води має бути в межах 15,40-15,30 м БС.

За інформацією Укргідрометцентру, водність р. Дністер у вхідному створі Дністровського водосховища у лютому очікується в межах 120-200 м3/с, або 71% від норми.

Виходячи з гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки в басейні Дністра, для забезпечення водоспоживачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, комісією запропоновано здійснити рівномірний попуск води у нижній б’єф витратами не менше, ніж 120 м3/с.

З протоколами засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на лютий 2018 року можна ознайомитися на нашому сайті за посиланнями:

Режим роботи Дністровського водосховища на лютий 2018 року

Режим роботи дніпровських водосховищ на лютий 2018 року

 

За інформацією Державного агентства водних ресурсів України

Поділитися: