Все буде Україна!

Укргідроенерго підтримує необхідність збереження Вежі Вітовта

Укргідроенерго підтримує необхідність збереження Вежі Вітовта

03-09-2019
Міністерство культури України затвердило охоронні зони пам’ятки національного значення Дозорної (оглядової) башти (Вежі Вітовта).

Нагадаємо, що Дозорна башта розташована на південній околиці с. Веселе Бериславського району Херсонської області, на землях енергетики, що надані ПрАТ «Укргідроенерго» в постійне користування, поряд з запланованим місцем будівництва Каховської ГЕС-2.

ПрАТ «Укргідроенерго», що є замовником проекту «Будівництво Каховської ГЕС-2» цілком підтримує необхідність збереження цього об’єкту культурної спадщини, який набув категорію пам’ятки місцевого, а потім і національного значення через півтори роки від початку проектування.

Проектом «Будівництво Каховської ГЕС-2» передбачено ряд заходів по збереженню Дозорної (оглядової) башти (Вежі Вітовта), а саме:

  • зміщення головної вісі споруд ГЕС-2 на 50 м від Дозорної (оглядової) башти в бік лівого берегу, що забезпечує будівництво підвідного каналу і водоприймача за межами охоронної зони;
  • виконання по радіусу 51 м від Дозорної (оглядової) башти залізобетонної стіни в грунті з посічених буронабивних паль діаметром 1,0 м, глибиною достатньою для забезпечення стійкості грунту поблизу пам’ятки;
  • проведення при необхідності превентивних археологічних досліджень до виконання земляних робіт;
  • виконання зворотної засипки котловану стоянів підвідного каналу (підпірних стін) каналу піском після завершення будівельних робіт до проектної відмітки з рекультивацією;
  • виконання після завершення робіт з будівництва узгодженого ландшафтного озеленення відповідної  території з метою усунення впливу на пам’ятку вітрової ерозії та шкідливого впливу птахів, покращення її естетичного сприйняття.  

Виконання зазначених заходів дозволить зберегти як Дозорну башту так і  реалізувати проект будівництва Каховської ГЕС-2, реалізація якого передбачена державними стратегічними документами. 

 

Довідка:

Пам’ятка архітектури - Дозорна (оглядова) башта (Вежа Вітовта)  включена до переліку об’єктів культурної спадщини та внесена Наказом Міністерства культури  № 1198 від 16.12.2016 до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення.

ТОВ «Проектний центр» (м. Нова Каховка) розроблена науково-проєктна документація «Визначення меж і режимів використання зон охорони об’єкта культурної спадщини Дозорна (оглядова) башта в с. Веселому Бериславського району Херсонської області», яка була направлена Управлінням містобудування та архітектури Херсонської ОДА до Міністерства культури України для розгляду та погодження. Науково-проектна документація розглянута науково-методичною радою Міністерства культури України та схвалена протоколом № 138 від 31.05.2019. Наказом Міністерства культури України № 647 від 20.08.2019 були затверджені межі та режими використання зон охорони пам’ятки Дозорна (оглядова) башта.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: