Все буде Україна!

Укргідроенерго презентувало Кодекс корпоративного управління компанії

Укргідроенерго презентувало Кодекс корпоративного управління компанії

Офіційно
20-12-2018
20 грудня в апараті управління компанії відбулася презентація проекту Кодексу корпоративного управління Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго».

До участі в презентації були запрошені представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, енергетичні компанії та провідні ЗМІ. Серед почесних гостей: Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко; заступник Міністра фінансів України Василь Шкураков; представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України державний секретар Максим Немчинов та директор департаменту корпоративних та майнових відносин Валентина Кальніченко; член НКРЕКП Олександр Формагей,  начальник управління генеруючих підприємств НКРЕКП Олексій Чуприна та начальник відділу альтернативної та відновлюваної енергетики НКРЕКП Олександр Козакевич; старший спеціаліст з питань енергетики Міжнародного банку реконструкції та розвитку Дмитро Глазков; радник з корпоративного управління Європейського банку реконструкції та розвитку Святослав Шеремета; т. в. о. директора ДП "НЕК "УКРЕНЕРГО" Всеволод Ковальчук.

«Побудова ефективної системи управління для стратегічних компаній – один з дуже важливих пріоритетів роботи Уряду. Укргідроенерго – не лише лідер в енергетичному секторі, сьогодні компанія – лідер серед інших великих компаній в Україні, і створення Наглядової ради та затвердження Корпоративного кодексу управління, я сподіваюсь, ще більше посилить роботу компанії, – зазначив під час презентації Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко. – Найбільший виклик – побудова правильних зв’язків між Наглядовою радою і Міністерством, як органом управління та менеджментом компанії. Для того, щоб кожен розумів свою відповідальність і ті інструменти, які він має у своєму розпорядженні, дуже важливо, щоб компанія мала стратегію розвитку, політику власності, щоб усі чітко розуміли які завдання, які виклики стоять перед компанією. Тоді ми зможемо визначити і для менеджменту компанії, і для Наглядової ради дуже чіткі критерії її ефективності».

У зв’язку із проведенням реформи корпоративного управління в статуті Укргідроенерго передбачено створення і функціонування наглядової ради, до якої мають обиратися незалежні члени. Світовий досвід свідчить, що незалежні наглядові ради є дієвим інструментом підвищення ефективності управління підприємствами державного сектору економіки. Вони сприяють зниженню рівня корупції в процесі публічних закупівель, встановленню економічно обґрунтованих цін на товари і послуги підприємств та мінімізації корупційних ризиків. Не менш важливим є те, що завдяки наглядовим радам з незалежними директорами такі підприємства стають менш залежними від політичних впливів.

Окрім Статуту ПрАТ «Укргідроенерго», одним з найважливіших документів, які регулюють діяльність акціонерного товариства, є кодекс корпоративного управління, проект якого було презентовано. Кодекс містить звід правил, відповідно до яких регулюються взаємини між Товариством, його органами управління та контролю, акціонерами Товариства та іншими зацікавленими особами.

«Стосовно корпоративного  управління – для Міністерства – це такий же самий виклик як і для компанії,  – зауважив державний секретар Максим Немчинов. – Нам потрібно навчитись формувати політику власності. Нам треба навчитись працювати з наглядовою радою і правильно ставити акценти й завдання для компанії саме через наглядову раду. Працювати по-старому в умовах нового ринку майже неможливо. Статут вже затверджено - це дозволяє почати процес відбору наглядової ради. Це також дозволяє нам почати формувати політику власності й переймати досвід інших наглядових рад.  Кодекс корпоративного управління – дуже важливий документ  і він допоможе нам, як Міністерству, формувати правильну політику власності».

До підготовки Кодексу корпоративного управління Укргідроенерго було залучено одного з світових лідерів з надання правових консультаційних послуг – Адвокатське об’єднання «ПРАЙСУОТЕРХАУСКУПЕРС ЛІГАЛ».

У рамках презентації присутні дізналися про систему корпоративного управління ПрАТ «Укргідроенерго», функціонування та принципи, на основі яких воно будується. Заходи щодо підготовки проекту Кодексу корпоративного управління та щодо його затвердження загальними зборами Товариства здійснені з метою впровадження кращих міжнародних практик ефективного ведення бізнесу.

Наприкінці презентації генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота підкреслив:

«Ми сьогодні ознайомились з Кодексом корпоративного управління компанії, який повністю відповідає  усім стандартам, котрі є в Україні, Європі та світі. Є єдиний підхід щодо учасників наглядової ради, їхніх обов’язків, щодо їх кількісного складу. Не важливо, чи будуть членами наглядової ради українці, чи іноземці. Важливо, щоб це були професійні люди. Відтак ми очікуємо професійну наглядову раду. Також для нас дуже важливо, щоб це були фахівці, які б знали не лише енергетику, але й гідроенергетику, вболівали за компанію так, як за неї вболіває команда, яка вже тут працює».

Прес-служба ПрАТ "Укргідроенерго"        

Фотогалерея

Поділитися: