Все буде Україна!

В Укргідроенерго обговорили перспективи роботи у новій моделі ринку електроенергії

В Укргідроенерго обговорили перспективи роботи у новій моделі ринку електроенергії

16-01-2019
В рамках підготовки до роботи в новому ринку електроенергії, в Укргідроенерго відбулася зустріч, під час якої швейцарські фахівці поділилися з українськими колегами своїм досвідом.

Говорячи про підготовку до роботи в новому ринку, який розпочне свою роботу в Україні влітку поточного року, директор з розвитку бізнесу компанії АXPO Джозеф Балах зауважив, що українським гідроенергетикам варто бути готовими до певних особливостей ціноутворення на електроенергію.

«З початком роботи в новому ринку електроенергії ви зіткнетесь з різницею в ціні на вироблену продукцію. Ви можете отримати у певні години 25 євро за кілоВат, в інші -125.  Різниця суттєва. Є години, коли електроенергію продавати невигідно, оскільки ціна на неї надто низька. У ці години вигідно її закуповувати для власних потреб – для закачування води на ГАЕС. З початком роботи нового ринку також збільшиться ціна на маневрові потужності», - зауважив пан Балах.

Аби вигідно продавати вироблену електроенергію, українським енергетикам, за словами швейцарського фахівця, передусім необхідно сконцентруватися на згуртуванні сильної команди аналітиків.

«В нашій компанії працює 15 осіб, які аналізуть усі чинники, які можуть вплинути на кінцеву ціну електроенергії. Вони враховують силу вітру, притоки, навколишню температуру та безліч інших факторів. На основі зібраних матеріалів вони роблять ціновий прогноз, коли електроенергія коштуватиме найдорожче. З огляду на це, важливо бути динамічним та швидко приймати рішення, аби не втратити можливості», - наголосив Джозеф Балах.

В контексті інтеграції української енергосистеми до загальноєвропейського енергетичного ринку, важливим є розуміння транскордонних перетоків.

«Коли ви вийдете на міжнародний ринок, не намагайтеся одразу відкривати там своє представництво. Важливо знайти надійного партнера в країнах, де ви будете продавати електроенергію, який надасть вам доступ до цих ринків. Для початку цього буде достатньо для розуміння усіх процесів, які там відбуватимуться», - зазначив Джозеф Балах.

Під час зустрічі Джозеф Балах відповів на запитання фахівців Укргідроенерго щодо  програмного забезпечення для торгівлі на новому ринку, обліку електроенергії та допоміжних послуг, які може надавати генеруюча компанія в умовах нового ринку.  

Нагадаємо, ПрАТ «Укргідроенерго» активно готується до роботи в новій моделі ринку електроенергії. Зокрема, бере участь у законотворчій діяльності, знайомиться з передовим досвідом європейських колег та проводить навчання персоналу. Окрім того, в компанії створено Департамент з комерції, який і буде займатися реалізацією електроенергії у новій моделі ринку.

Прес-служба ПрАТ «Укргідроенерго»

Фотогалерея

Поділитися: