Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Михайло Марецький

Видатні імена української гідроенергетики: Михайло Марецький

22-12-2018
Ми продовжуємо серію публікацій про видатних гідроенергетиків України, чия сумлінна праця – це створення енергії з води та генерація енергії майбутнього.

І сьогодні наша розповідь про начальника виробничо-технічного відділу   філії «Дністровська ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Марецького Михайла Дмитровича.

Марецький Михайло Дмитрович народився в простій сільській родині на Вінничині. Змалку тягнувся до науки, до книжок. На відмінно закінчив школу. Саме в той час батько Михайла працював в геодезичній експедиції на місці будівництва майбутнього Дністровського каскаду ГЕС та ГАЕС. Завбачливі батьки, розгледівши потяг до науки сина, направили його на навчання в Вінницький політехнічний інститут на факультет електроенергетики, куди Михайло з легкістю вступив. Студентське життя пролетіло швидко і ознаменувалось отриманням червоного диплому. Саме за студентською лавою зустрів Михайло свою майбутню дружину, з якою після завершення навчання вирушив підкоряти енергетику у Хмельницькобленерго.  Згодом Михайла забрали на службу в ряди радянської армії. Завершення служби в 1981 році співпало з введенням в роботу першого агрегату Дністровської ГЕС. Було прийняте доленосне рішення повертатись на батьківщину, і Михайло був прийнятий на Дністровську ГЕС електромонтером відкритого розподільчого пристрою. Згодом став  начальником зміни електроцеху, начальником зміни гідроелектростанції, а з січня 1997 року - начальником виробничо-технічного відділу.

Михайло Марецький володіє усіма технічними питаннями роботи гідроелектростанції, вміло здійснює оперативне управління її роботою. Організовує підготовку документів для проведення реконструкції на Дністровській ГЕС. В 2017-2018 роках виробничо-технічним відділом під керівництвом Михайла Дмитровича виконано  координацію з технічним супроводом реконструкції обладнання і гідротехнічних споруд ГЕС, метою якої є підвищення надійності та можливість продовжити термін експлуатації обладнання на 20-25 років.

Керований Михайлом Дмитровичем відділ забезпечив надійну та безаварійну роботу обладнання та гідротехнічних споруд ГЕС. В повному обсязі виконувався моніторинг та аналіз виконання техніко-економічних показників роботи ГЕС. Забезпечено планування та технічний супровід проведення ремонтів та експлуатації обладнання і гідротехнічних споруд гідроелектростанції, а саме:

  • капітальних ремонтів ГА № 4, ГА №6;
  • поточних ремонтів гідроагрегатів та їх допоміжного обладнання (ГА1-6);
  • поточних ремонтів електротехнічного обладнання ВРУ 330/110 кВ та капітального ремонту АТ-1;
  • капітального ремонту з антикорозійним захистом основних затворів та пазів затворів поверхневого водоскиду ГА-2, ГА-1;
  • капітальний ремонт та антикорозійний захист аварійно-ремонтного затвору ГА-4;

    За роки роботи начальник виробничо-технічного відділу зарекомендував себе технічно грамотним спеціалістом, здібним та ініціативним керівником, коректним,  доброзичливим у роботі, принциповим і справедливим із підлеглими, користується заслуженою повагою у колективі Дністровської ГЕС.

За вагомі трудові здобутки Михайло Марецький був нагороджений відзнакою Міністерства енергетики та вугільної промисловості України нагрудним знаком «Відмінник енергетики України».

Прес-служба ПрАТ "Укргідроенерго"  

Поділитися: