Все буде Україна!

Вишгород - наша спільна енергія!

Вишгород - наша спільна енергія!

08-09-2018
Трудовий колектив ПрАТ «Укргідроенерго» вітає мешканців Вишгорода з нашим спільним святом – 50-річчям міста! Ми впевнені: енергія води та новітні технології нашого Товариства допоможуть молодому місту, з його великим історичним минулим, іти в майбутнє!

Мабуть багато з тих, хто відвідував Вишгород хоча б один раз, мали бажання повернутися сюди знову. Магія Київського моря разом із контурами сучасного міста на лісистих пагорбах зачаровують, надихають та переповнюють спостерігача неповторною енергетикою. У цьому місці виникає дивовижне відчуття сплаву минулого з майбутнім.

Сьогоднішній Вишгород є одним із наймальовничіших куточків не тільки Київського передмістя, але і всієї України. Не буде перебільшенням сказати, що він є гордістю і нашої енергокомпанії. Це наша візитівка. Це домівка для більшості колективу Київських ГЕС та ГАЕС. Це наше родинне, громадське та культурне підґрунтя.

Укргідро

У цьому місті, на майданчику Київської ГЕС, знаходиться і апарат управління «Укргідроенерго» - компанії, керуючої найбільшими гідроелектростанціями та гідроакумулюючими станціями України. Звідси стартує перша верхня сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій, які є серцевиною енергетичної системи України. Сюди приїздять енергетики, партнери, підрядні організації із різних куточків світу.

ПрАТ Головний офіс

Сучасний Вишгород є однією з вузлових точок на енергетичній карті України. Тут, в офісній будівлі біля греблі Київської ГЕС, точаться професійні дискусії. Тут ми знаходимо своїх ділових партнерів. І саме тут ми приймаємо інвестиційні рішення, які мають довгостроковий вплив на забезпечення енергетичної безпеки країни.

У цій роботі нам допомагає Вишгород. Допомагаємо йому і ми. «Укргідроенерго» є одним із найбільших платників податків у міський та районний бюджети Вишгородського району та бере активну участь у розвитку інфраструктури райцентру. Сьогоднішній стрімкий розвиток міста став можливим, багато в чому, і завдяки успішній діяльності нашого Товариства.

Проте свято міста – це не лише констатація сьогоднішніх здобутків. Це час і для спогадів. А спогадами Вишгород переповнений. Адже більшість енергетиків, що будували і експлуатували Київські ГЕС та ГАЕС, стали з часом  постійними мешканцями міста і передають свій професійний та життєвий досвід молодим поколінням вишгородців.

Будівництво Київської гідроелектростанції розпочалося у 1960 році і було завершено у рекордні терміни – протягом восьми років.

Будівництво станцій

1968 рік – це рік повторного народження міста Вишгорода і рік повного введення в експлуатацію Київської ГЕС.

50 років місту, 50 років станції. Вони розбудовувалися і розвивалися в новітній історії України одночасно.

На початку 60-их, разом зі спорудженням гідрокомплексу, на правому березі Дніпра було розпочато будівництво житлових будинків для гідроенергетиків, школи, дитячі садочки, магазини, їдальні.

будівництво станцій

Саме енергетики дали поштовх відродженню міста Вишгорода, після того, як воно надовго зійшло з історичної мапи України ще з часів його зруйнування в 1240 році полчищами хана Батия. Спочатку на правому березі з´явилися тимчасові помешкання для будівельників. Потім було збудоване селище енергетиків, яке поступово розросталось і в 1968 році отримало статус міста. Сьогоднішні центральні вулиці, такі як Дніпровська і Хмельницького, проспект Мазепи, були закладені саме енергобудівниками. У 1973 році місто стає районним центром Вишгородського району.

Новітній Вишгород відродила через багато сторіч енергія Дніпра та людської інженерної думки, якій вдалося оволодіти найновішими на той час енергетичними технологіями.

Так, на Київській ГЕС були вперше в СРСР використані низьконапірні горизонтальні капсульні гідроагрегати, що дозволило спроектувати будівлю ГЕС у поєднанні з водоскидом і відмовитися від будівництва окремої водозливної греблі. Загалом під час будівництва станції було впроваджено чимало новітніх організаційних та конструктивних рішень. В 1963 році розпочалося будівництво найпершої в країнах СНД Київської ГАЕС.

Вже за часів незалежної України на об´єктах філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» проводиться постійна поетапна реконструкція, метою якої є приведення гідроагрегатів у відповідність до сучасних світових техніко-економічних та екологічних вимог. Зокрема, на Київській ГЕС встановлено нові генератори та турбіни, що виключає потрапляння турбінного мастила в Дніпро.

ГАЕС

На сьогодні «Укргідроенерго» робить все можливе для того, щоб забезпечити вишгородчан та всіх інших громадян України екологічно чистою та доступною електроенергією, а наше місто – можливостями для подальшого сталого розвитку.

Місто Вишгород має славну історію та пристойне сьогодення. В наших спільних планах  – надихнути його животворчою енергією на майбутнє.

Прес-служба ПрАТ «Укргідроенерго»

Поділитися: