Все буде Україна!

Володимир Демчишин ознайомився із будівництвом Дністровської ГАЕС

Володимир Демчишин ознайомився із будівництвом Дністровської ГАЕС

16-05-2015
Володимир Демчишин ознайомився із будівництвом Дністровської ГАЕС

16 травня 2015 року Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин здійснив поїздку до Новодністровська (Чернівецька область) з метою ознайомлення з ходом будівництва та монтажу гідроагрегата № 3 Дністровської ГАЕС, який є заключним гідроагрегатом першої черги будівництва такої масштабної для нашої держави станції.

Під час зустрічі з керівництвом станції Володимир Демчишин наголосив на важливості добудови цього об'єкта, адже він є одним із пріоритетних у державній енергетичній  стратегії в частині забезпечення енергетичної безпеки та надійності роботи української енергосистеми. За його словами, введення в дію кожного гідроагрегата дає значний економічний ефект та забезпечує економію природного газу та вугілля за рахунок зниження кількості пусків теплових блоків, стабілізації їх навантаження та збільшення ККД. Міністр зазначив, що загальносистемний ефект на один гідроагрегат потужністю 324 МВт становить в середньому 46 млн. дол. США на рік за рахунок скорочення спалювання газу, мазуту і вугілля на теплоелектростанціях.

Делегація на чолі з Міністром Володимиром Демчишиним   здійснила огляд виконання робіт на станції. До складу делегації  також увійшли в.о. Голови Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк, Голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук, керівник ПАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота, керівництво філії "Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС", генеральних підрядних та субпідрядних, проектних та будівельних організацій, представники місцевої влади та громадськості.

У ході візиту проаналізовано стан будівництва станції та динаміку фінансування будівельно-монтажних робіт. Міністерством енергетики та вугільної промисловості України розглянуто додаткові шляхи залучення решти необхідного фінансування для добудови третього гідроагрегата станції, зокрема через залучення ПАТ "Укргідроенерго" облігацій внутрішньої держаної позики на вигідних умовах. "Нам важливо забезпечити безперебійне та стабільне фінансування цього проекту для своєчасного його завершення в наступному році", - сказав Міністр.

Також В. Демчишин оглянув верхню водойму станції, яка стала найбільшою штучною водоймою ГАЕС в Європі. Крім цього, він у супроводі генерального директора ПАТ "Укргідроенерго" Ігоря Сироти та керівництва генерального підрядника Консорціуму НВО "Укргідроенергобуд" оглянув водоводи третього гідроагрегата, хід робіт у шахті третього гідроагрегата.

У  присутності Міністра Володимира Демчишина з головного щита управління станції було виконано команду диспетчера енергосистеми та запущено в мережу в генераторному режимі два гідроагрегати Дністровської ГАЕС сумарною потужністю 648 МВт. За лічені хвилини два найпотужніших агрегати набрали свої оберти та видали відповідну потужність в енергомережу України, використовуючи для цього накопичений обсяг води верхньої водойми.

"Це колосальний резерв маневрової потужності, яку наша станція може використовувати в будь-який час для підтримки стабільності роботи енергосистеми. Це екологічно чиста та дешева електроенергія, яка виробляється з накопиченої води з річки Дністер під час нічного закачування в насосному режимі цими ж двома агрегатами", - наголосив Володимир Демчишин. Також зазначив, що корисний обсяг водойми складає 32,7 мільйонів кубометрів води, що дозволить працювати всім трьом агрегатам станції потужністю 972 МВт в генераторному режимі протягом шести годин.

 Важливість події відзначив і генеральний директор ПАТ "Укргідроенерго Ігор Сирота. "На сьогодні здано в експлуатацію два гідроагрегати. Третій гідроагрегат, обладнання для якого постачається з українських заводів у Харкові та Запоріжжі, ми плануємо запустити у 2015 році. Це забезпечить Україні додатковий щорічний виробіток більше 1 млрд. кВт/год електроенергії", - сказав він.

Міністр Володимир  Демчишин також   оглянув новозбудований 114-квартирний житловий будинок у м. Новодністровськ. Цей проект - один із напрямків соціальної роботи компанії ПАТ "Укргідроенерго" стосовно своїх співробітників. У кошторисі проекту будівництва ГАЕС було закладено понад 300 млн. грн. на розвиток соціальної інфраструктури регіону - побудовано сучасну районну лікарню в місті Сокиряни, житловий будинок у м. Новодністровськ, будується районний будинок культури, оновлюється трубопровідна інфраструктура навколишніх селищ та системи їхнього водопостачання.

У ході візиту Міністра В. Демчишина вкотре було наголошено, що робота з будівництва об’єкта здійснюється силами саме українських фахівців та з використанням вітчизняного обладнання, що надзвичайно важливо в теперішній економічний час. Компанія ПАТ "Укргідроенерго" без залучення зовнішніх позик вкладає власні оборотні кошти, які отримує за рахунок тарифу на відпуск виробленої електроенергії на своїх станціях.

Вже котрий рік поспіль це один із найбільших інфраструктурних проектів, який реалізується в Україні та українцями. 

Довідково

ПАТ “Укргідроенерго” — це найбільша гідрогенеруюча компанія України. До складу компанії входять дев’ять станцій на річках Дніпро та Дністер - Київська, Канівська, Кременчуцька, Дніпродзержинська, Дніпровська, Каховська ГЕС, Київська гідроакумулююча електростанція (ГАЕС), Дністровська ГЕС та Дністровська ГАЕС. Загальна кількість гідроагрегатів на станціях товариства складає 102, а їх сумарна встановлена потужність досягла 5360 МВт. Головне завдання ПАТ “Укргідроенерго” полягає в забезпеченні покриття пікових навантажень, регулюванні частоти та потужності, забезпеченні мобільного аварійного резерву в об’єднаній енергосистемі України.

Дністровський каскад складається з Дністровської ГЕС-1 потужністю 702 МВт, ГЕС-2 та гідроакумулюючої електростанції. Дністровська ГАЕС знаходиться на відстані 3 км від ГЕС-1. За проектом один гідроагрегат станції в генераторному режимі виробляє 324 МВт, в насосному – споживає 421 МВт. Перша черга у складі 3 гідроагрегатів – генераторний режим - 972 МВт, насосний – 1263 МВт. Проектна потужність станції у складі всіх 7-ми гідроагрегатів у генераторному режимі – 2268 МВт, насосному - 2947 МВт. Гідроакумулююча електростанція – це гідроелектрична станція, основний принцип дії якої полягає у використанні надлишкової електроенергії в нічний час для закачування води в насосному режимі з нижньої у верхню штучно створену водойму. Коли вдень та ввечері, в часи пікового споживання в загальнодержавній енергомережі, виникає гостра необхідність в електричній енергії, на допомогу атомним та тепловим станціям приходить гідроенергетика з дешевою та екологічно чистою енергією води. Вода із заповненого верхнього басейну  по трубопроводах подається в машинний зал до гідроагрегатів ГАЕС, включеними на роботу вже в турбінному режимі для вироблення електроенергії, яка повертається в енергомережу для покриття піків навантаження.

Час пуску та зміни режиму роботи ГАЕС складає декілька хвилин, що зумовлює її високу експлуатаційну маневреність по відношенню до атомних та теплових енергоблоків. Саме ця здатність ГАЕС робить її дієвим засобом для вирівнювання режиму роботи енергосистеми. Кількість акумульованої електроенергії визначається ємністю басейнів і робочим напором ГАЕС.

Новини Факти ICTV

Поділитися: