Все буде Україна!

“Зелений” водень в Україні: гідроенергетики долучилися до обговорення національних перспектив енергоносія

“Зелений” водень в Україні: гідроенергетики долучилися до обговорення національних перспектив енергоносія

27-05-2022
Фахівці Укргідроенерго взяли участь у експертній дискусії щодо шляхів розвитку водневої економіки в Україні, ініційованої Energy Club спільно з Держенергоефективності.

Під час дискусії йшлося про сучасні способи виробництва водню, наукові дослідження та розробки, які існують в галузі, а також про готовність учасників ринку інвестувати у водневі проєкти.

Відкриваючи засідання голова Держенергоефективності Валерій Безус наголосив на пріоритетності розвитку водневої енергетики на державному рівні.

“На сьогодні в Міністерстві енергетики створена та активно працює робоча група з розробки  водневої стратегії. Напрацьовано потужний документ — проєкт Національної водневої стратегії, яка містить основні напрями та перспективи застосування водню в Україні. Ця тема — основа енергетичної безпеки, оскільки водень розглядається як енергоносій майбутнього, як елемент, який зможе замінити природний газ”, - зазначив Валерій Безус.

В свою чергу начальник відділу технічного забезпечення проєктів департаменту з реалізації інноваційних проєктів Укргідроенерго Андрій Лець зупинився на впровадженні сучасних технологій виробництва “зеленого” водню з використанням відновлюваного потенціалу українських гідроелектростанцій. На сьогодні підписано Меморандум про взаєморозуміння між найбільшою гідроенергетичною компанією країни, німецькою транснаціональною компанією MAN Energy Solutions та глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій ANDRYTZ HYDRO щодо розробки та реалізації проєктів з виробництва «зеленого» водню в Україні. Підписання відповідного Меморандуму дасть старт глобальним процесам, які допоможуть у перспективі створити в нашій державі водневий хаб.

“На сьогодні компанія розглядає виробництво “зеленого” водню через електроліз води. Ми досліджуємо та аналізуємо досвід інших країн, які виробляють водень на електростанціях. Наразі відпрацьовуємо технічні питання щодо пілотного проєкту зі встановлення установки для виробництва водню, потужністю 1 МВт на ДніпроГЕС”, - зазначив Андрій Лець.

Нагадаємо, у жовтні 2021 року керівництво Укргідроенерго на чолі з генеральним директором компанії Ігорем Сиротою відвідали офіс MAN Energy Solutions. У рамках візиту українські гідроенергетики ознайомилися з Водневою ініціативою Федерального Уряду Німеччини та зеленоводневою платформою “H2 Global”.

Пресслужба УГЕ

 

 

Поділитися: