Все буде Україна!

Будемо акумулювати воду на верхніх водосховищах, аби хоч якось зменшити масштаби катастрофи, - Ігор Сирота

Будемо акумулювати воду на верхніх водосховищах, аби хоч якось зменшити масштаби катастрофи, - Ігор Сирота

07-06-2023
«Станом на ранок 7 червня ми спостерігаємо, що пік розливу води з Каховського водосховища пройшов. Стабілізація рівня в районах затоплення відбуватиметься у наступні 4 доби. Проте масштаби катастрофи залишаються надзвичайними», - зазначає Ігор Сирота.

Як і раніше повідомляло Укргідроенерго відповідно до характеру пошкоджень станція відновленню не підлягає.

За попередніми підрахунками для побудови нової станції потрібно щонайменше 5 років і близько 1 млрд євро.

«Ми ще не знаємо весь характер руйнувань. Зруйновано станцію, автодорожній та залізничний переїзд.  Це складний гідровузол, який треба відбудувати якнайшвидше після деокупації. І ми вже сьогодні пропрацьовуємо варіанти будівництва станції».

Надважливе завдання – перегородити водозливну греблю і відновити водозабезпечення в постраждалих регіонах. Укргідроенерго спільно з Укргідропроєктом вже розпочало роботу над проєктними рішеннями:

«До кінця дня 7 червня ми матимемо попередні розрахунки для проєктних рішень. Ми будемо акумулювати воду на верхніх водосховищах, щоб бути готовими наповнити Каховське водосховище».

З жовтня ГЕС не виробляла електроенергію для Об’єднаної енергосистеми України. Середній виробіток станції до окупації досягав 1,5 - 2 млрд квт*год на рік. Каховська ГЕС відігравала надзвичайну роль для Херсонської та Миколаївської областей у регулюванні пікового навантаження.

Наразі продовжується евакуація населення із потенційних зон затоплення. Йде оцінка екологічних загроз, спричинених підривом Каховської ГЕС. Також на контролі забезпечення населення питною водою.

Про подальший перебіг подій інформуватимемо оперативно.

 

 

Поділитися: