Все буде Україна!

Будівництво гідроспоруд – вирішить питання із забезпеченням водою населення

Будівництво гідроспоруд – вирішить питання із забезпеченням водою населення

19-08-2022
Ні для кого не секрет, що саме каскадом Дністровських ГЕС та ГАЕС і Нижньодністровською ГЕС здійснюється регулювання рівня води в Дністрі, а відтак – мінімізується його розлив і масштаб підтоплення територій та забезпечується водою населення. Проте кількість бажаючих
хайпанути на темі «шкідливості» гідроспоруд не зменшується, особливо зважаючи на тенденцію, що з кожним роком водних артерій через кліматичні зміни стає все менше на всій планеті.

Аби розвіяти міфи навколо причин цьогорічного маловоддя Дністра керівництвом Дністровської ГЕС на доручення генерального директора Укргідроенерго Ігоря Сироти було організовано круглий стіл із залученням працівників станції, фахових спеціалістів, органів місцевого самоврядування, ЗМІ та громадськості.

Зокрема, у засіданні взяли участь директор філії Вячеслав Клим, головний інженер Сергій Шпак, начальник виробничо-технічного відділу Михайло Марецький, заступник голови Могилів-Подільської РДВА Володимир Рубанський, голова Дністровської РДВА Олег Мельничук, міський голова Новодністровська Наталя Цимбалюк, депутат Новодністровської міськради Наталя Мафтуляк, начальник управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА Микола Білоконь, начальник Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Чернівецькій області Вікторія Філіпчук, начальник дільниці експлуатації Дністровських водосховищ басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет Олексій Приходько та представники регіональної преси.

Учасники круглого столу обговорили основні цілі та завдання Укргідроенерго на ринку електроенергії, важливість ролі Дністровського гідровузла в період маловоддя по забезпеченню потреби у воді півдня України і Молдови. Окрему увагу приділили питанню недопущення підтоплення населених пунктів у період водопілля. Також проговорили варіанти подальшої співпраці та комунікації щодо ситуацій пов’язаних із природніми катаклізмами.

Вячеслав Клим зазначив, що Дністровська ГЕС сумлінно виконує всі зобов’язання та доручення в регулюванні скидів води з максимальною користю для місцевого населення в питаннях водозабезпечення.

«Вкотре наголошую, що гідротехнічні споруди не є і не можуть бути причиною маловоддя, а навпаки регулюють рівень води в річках та запобігають підтопленням.

Візьмемо для прикладу цьогорічну ситуацію. На фоні сильного паводку маємо рекордну посуху в Європі. В результаті чого – Дністер обмілів. І саме існування Дністровського комплексного гідровузла дозволяє забезпечити регіони прісною водою, зокрема, південні регіони України та Молдову, навіть в умовах маловоддя.
Ми відкриті до комунікації та сподіваємось на взаємодію, розуміння і подальшу плідну співпрацю з органами влади, громадськими та екологічними організаціям
и. Зокрема, і в питаннях пов’язаних з реальними кліматичними фактами маловоддя у даний період», – зауважив директор Дністровської ГЕС.

У свою чергу начальник управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА Микола Білоконь констатував, що Дністровська ГЕС виконує усі функції, покладені на неї діючими нормативними документами та оперативними рішеннями, зокрема, і екологічного характеру. А також наголосив на необхідності встановлення жорсткого контролю за санкціонованим відбором води водокористувачами, а також якості стічних вод, що скидаються у річку».

По завершенні обговорення для всіх учасників заходу було проведено ознайомчу екскурсію станцією.  

Пресслужба Дністровської ГЕС

image_Ihor

Ігор Сирота, генеральний директор Укргідроенерго:

У цьому році особлива ситуація. На фоні сильного паводку рекордна посуха в Європі. Як результат – Дністер обмілів. Приточність впала до 30 кубометрів на секунду при середньому рівні – 250 кубометрів на секунду. Це мінімальне значення з 1985 року. Головна причина – зміна клімату. За останні 20 років Україна втратила тисячі малих річок.

Як у таких умовах розвивати гідроенергетику? Будувати більше гідроакумулюючих станцій. Наприклад, Дністровська ГАЕС акумулює воду в водосховищі і за потреби збільшує приточність нижче за течією. Це дозволяє забезпечити прісною водою південні регіони України та Молдову, навіть в умовах маловоддя.

Поділитися: