Все буде Україна!

До 2025 року відновлювані джерела енергії домінуватимуть в глобальному енергетичному секторі

До 2025 року відновлювані джерела енергії домінуватимуть в глобальному енергетичному секторі

13-02-2023
Згідно з новим аналізом Міжнародного енергетичного агентства, упродовж наступних кількох років майже вся нова електроенергія в світі забезпечуватиметься за рахунок відновлюваної та атомної енергетики, що, в свою чергу, призведе до витіснення викопного палива та зменшення забруднення довкілля.

Як повідомляє The Verge, згідно зі Звітом, до 2025 року «чисті» джерела енергії на понад 90 відсотків задовольнятимуть новий попит на електроенергію в усьому світі. Більша частина цього обсягу припадатиме на сонячну, вітрову та гідроенергетику. В атомній енергетиці також спостерігається помірне відродження, що посилює оптимізм агентства щодо розвитку безвуглецевої енергетики.

Ці досягнення мають послабити вплив викопного палива на виробництво електроенергії. Після піку в 2022 році викиди вуглекислого газу в енергетичному секторі можуть нарешті вийти на плато або скорочуватися. «Ми близькі до переломного моменту щодо викидів у енергетичному секторі», — зазначив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль.

До 2025 року МЕА очікує, що відновлювана енергетика становитиме 35 відсотків світового виробництва електроенергії. Це дало б невелику перемогу над вугіллям, частка якого у структурі виробництва електроенергії за той самий період часу, за прогнозами, знизиться на 33 відсотки.

Атомна енергетика зростає повільно, виробляючи приблизно 10 відсотків світового обсягу електроенергії, тоді як газ зберігає приблизно 20 відсотків.

Оскільки майже кожна країна на Землі намагається досягти цілей щодо чистої енергії, встановлених Паризькою угодою, глобальна структура електроенергії змінюється. Щоб обмежити глобальне потепління цільовими показниками, викладеними в цій угоді, викиди парникових газів повинні впасти до нуля до 2050 року. Це також сприяло тому, що сонячна та вітрова енергетика стали надзвичайно доступними, виявившись найдешевшим способом виробництва електроенергії в більшості країн світу.

Та попри це, зміни клімату завдають шкоди енергетичній інфраструктурі через більш екстремальні погодні умови. Торік гідроенергетична галузь сильно постраждала від посухи в США, Європі та Китаї. Посуха також вразила атомну енергетику у Франції, оскільки деякі станції використовують річкову воду для охолодження реакторів.

Погана погода підвищує попит на електроенергію, щоб підтримувати в домівках прийнятну температуру. Це прямий шлях до катастрофи, коли піки попиту співпадають з дефіцитом пропозиції під час екстремальної спеки та холодів. У найгіршому випадку подібні ситуації спричиняють  відключення електроенергії, позбавляючи людей тепла та кондиціонування повітря, коли вони цього потребують найбільше.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: ВВС

Поділитися: