Все буде Україна!

До 2050 року великі водосховища можуть значно втратити запаси води

До 2050 року великі водосховища можуть значно втратити запаси води

16-01-2023
Згідно з новим дослідженням ООН великі водосховища по всьому світу втратили приблизно від 13 до 19 % своєї сумарної початкової ємності внаслідок накопичення осадів, а до 2050 року ця цифра зросте до 23%-28%.

У звіті «Поточні та майбутні втрати води у великих водосховищах через седиментацію» йдеться про те, що глобальні втрати від початкової пропускної здатності гребель за прогнозами складатимуть від 6 300 мдрд  до 4 650 млрд м3 в 2050 році. Це приблизно як сукупне річне споживання води у Індії, Китаї, Індонезії, Франції та Канаді.

Як повідомляє Waterpowermagazine, для дослідження Інститут води, навколишнього середовища та здоров'я Університету ООН, який базується в Канаді, застосував раніше визначені коефіцієнти втрат при зберіганні води у різних районах планети до великих водосховищ у 150 країнах світу, аби спрогнозувати сукупні втрати по країнам, регіонам та у глобальному масштабі.

Велика Британія, Панама, Ірландія, Японія та Сейшельські острови зазнають найбільших втрат води до 2050 року – від 35% до 50% від початкової ємності водосховищ. Натомість Бутан, Камбоджа, Ефіопія, Гвінея та Нігер складатимуть п’ятірку найменш постраждалих країн, втративши менше 15% до середини століття.

«Скорочення доступних сховищ до 2050 року спровокує проблеми у багатьох країнах та регіонах, зокрема з ірригацією, виробництвом електроенергії та водопостачанням. Нові греблі, які будуються та ті, які заплановані, не компенсують втрат через осади. У дослідженні звучить сигнал тривоги у зв’язку з глобальним водним викликом, який може мати серйозні наслідки для розвитку», - зазначив доктор Думінда Перера, співавтор дослідження. 

Дослідники застосували раніше встановлені показники втрати води при зберіганні в усьому світі до понад 60 000 гребель в базі даних Міжнародної комісії з великих гребель (ICOLD). Відповідно до дослідження, середньорічні втрати при зберіганні води у світі складають приблизно 0,36% від початкової ємності, при чому цей показник може бути хибним. Попередні спроби оцінити глобальні щорічні втрати від початкової ємності водосховищ зазвичай узгоджувались з діапазоном від 0,5% до 1%.

Проте інші численні дослідження показують, що швидкість осадження у водоймі та пов’язані з нею втрати залежать від конкретного місця та значно відрізняються між регіонами.

До прикладу, інші дослідники оцінили втрату 190 водосховищ у Каліфорнії у понад 50% від їх початкової ємності, при цьому 120 водосховищ втратять понад 75%. Аналогічне дослідження спрогнозувало, що до 2040 року японське водосховище Сакума втратить близько 44% своєї початкової ємності. Автори відзначають, що їх грубі оцінки можуть бути значно покращені за рахунок послідовного моніторингу накопичення осадів в масштабах усього басейну та частих батиметричних досліджень окремих водойм.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: