Все буде Україна!

Дослідження: кількість плавучих сонячних установок на ГЕС зростатиме

Дослідження: кількість плавучих сонячних установок на ГЕС зростатиме

16-02-2023
Згідно з новим аналізом, проведеним компанією Frost & Sullivan, розробники плавучих сонячних фотоелектричних систем у найближчому майбутньому активніше співпрацюватимуть з гідроенергетиками для розгортання більшої кількості сонячних установок на водосховищах.

Як повідомляє Waterpower magazine, в аналізі «Технологічні досягнення в плавучих сонячних технологіях» йдеться про те, що традиційний наземний бізнес з виробництва сонячної енергії стикається з проблемами через зростання цін на купівлю землі, викликаними зростанням населення. В результаті виробники плавучих сонячних технологій інвестували значні кошти в дослідження та розробки для вдосконалення плавучих матеріалів, технологій швартування та якорювання, а також складних систем відстеження сонця для вирішення проблем нестачі землі.

«Цінність плавучої сонячної енергії зростатиме, оскільки проблеми, пов’язані з дефіцитом землі, стануть більш помітними», — зазначив старший аналітик з питань енергетики та навколишнього середовища Frost & Sullivan Парітош Доші. «Крім того, плавучі сонячні електростанції значно зменшують випаровування на водоймах, що сприятиме розповсюдженню плавучої сонячної енергії протягом наступного десятиліття як технології, яка забезпечує стале виробництво енергії при збереженні води. Плавуча сонячна енергія передбачає дороговартісну інфраструктуру, яка включає плавучі опори, а також системи швартування та якорювання для транспортування електроенергії, що виробляється станціями, до берегових районів. Це змушує компанії мінімізувати такі витрати шляхом співробітництва з операторами гідроелектростанцій, оскільки дозволить використовувати їх інфраструктуру», - зазначив він.

Згідно аналізу, аби використовувати зростаючі перспективи плавучих сонячних технологій, учасники ринку повинні більше працювати з гідроенергетиками для розгортання своїх проєктів на ГЕС, оскільки ця співпраця буде взаємовигідною. Інші пропозиції передбачають фокус на регіонах з високою сонячною активністю, оскільки саме в цих регіонах сонячні фотоелектричні системи забезпечать більш високу дохідність, ніж деінде. Орім того, пропонується розробка гібридних технологій, які об’єднують енергію океану, вітру та сонця задля більш стабільного виробітку електроенергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: EURACTIV

Поділитися: