Все буде Україна!

Єдиний підхід до розподілу обов’язків в існуючій моделі ПСО застосувати неможливо

Єдиний підхід до розподілу обов’язків в існуючій моделі ПСО застосувати неможливо

04-03-2021
Днями на сайті ДП НАЕК «Енергоатом» було оприлюднено офіційну позицію компанії щодо питання зобов’язань з постачання громадянам доступної електроенергії з посиланням на інтерв’ю виданню «БізнесЦензор», в якому віце-президент Енергоатому Герман Галущенко висловив думку, що дані зобов’язання мають бути рівними для всіх компаній державної форми власності.

Зокрема Герман Галущенко зазначив: «Якщо ви візьмете постанову Уряду про ПСО №483 2019 року, то знайдете цікаві речі, – розповів пан Галущенко. – Не тільки на нас покладено обов’язок з постачання населення електроенергією. Є ще Укргідроенерго. Вони, згідно з постановою, віддають 30% виробленої електроенергії. Логічно було б, якби наступний пункт звучав так: НАЕК «Енергоатом» віддає 50%. Але там не так написано. Там написано: а Енергоатом постачає за заявками ДП «Гарантований покупець». Оцініть красу гри. Чому тоді Укргідроенерго не постачає електроенергію населенню за заявками ГарПока?»

Зі свого боку Укргідроенерго наголошує, що основним завданням компанії  є надання послуг з балансування та допоміжних послуг з регулювання частоти та потужності в енергосистемі України, а не виробництво електроенергії у базовому режимі.  

«Проводити паралелі чи намагатись застосовувати єдиний підхід не тільки некоректно, а  і неможливо. Але дійсно виникає питання чому тільки дві  компанії виконують зобов’язання з ПСО і чому НАЕК «Енергоатом» отримує  150 гривень за 1 МВт*год, в той час як для ПрАТ «Укргідроенерго» ціна всього  10 гривень за 1 МВт*год?», - зауважує заступник генерального директора  з комерційної діяльності ПрАТ «Укргідроенерго» Богдан Сухецький.

Варто зазначити, що окрім роботи у ринку електричної енергії, Товариством забезпечується ведення гідрорежимів водосховищ каскаду дніпровських ГЕС та дністровського гідровузла з метою забезпечення водою усіх водокористувачів, підтримання рівнів б’єфів водосховищ та скидів води, пропуску паводків, забезпечення санітарних та екологічних попусків, тощо.

Поділитися: