Все буде Україна!

Енергетична криза прискорює будівництво ГАЕС в Сербії

Енергетична криза прискорює будівництво ГАЕС в Сербії

14-11-2022
Сербія зробила важливі кроки в підготовці до будівництва ГАЕС Бистриця. Це одна з найважливіших інвестицій в енергетичний сектор країни з проєктованою потужністю 630 МВт.

Державна енергетична компанія Elektroprivreda Srbije (EPS) вибрала підрядників, які розроблять попередній проєкт і ТЕО для ГАЕС Бистриця. А уряд Сербії розробить просторовий план території спеціального призначення для ГАЕС Бистриця та гідроелектростанції Потпеч.

Як повідомляє Balkan Green Energy News плану будівництва Бистриці чотири десятиліття. Проєкт знову набув актуальності, оскільки Сербія потребує нових виробничих потужностей, особливо для зберігання енергії та балансування вітряних та сонячних електростанцій.

Тим часом почалася енергетична криза, яка підняла ціни на електроенергію до рекордного рівня. Крім того, у грудні минулого року EPS пережила зменшення виробництва вугілля та електроенергії. Відтоді Сербія не може виробляти достатньо електроенергії для своїх потреб, що робить неминучим імпорт енергоносіїв на сотні мільйонів євро. Криза у виробництві електроенергії змусила прискорити рішення про будівництво нових електростанцій.

У грудні EPS оголосила тендер на розробку ескізного проєкту та ТЕО будівництва ГАЕС Бистриця. Роботу, яку планується виконати за 18 місяців, було доручено місцевому консорціуму Energoprojekt Hidroinženjering та Інституту архітектури, міського й просторового планування Сербії.

Цікаво, що перший проєкт Бистриці Energoprojekt Hidroinženjering розробив ще у 1981 році.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: balkangreenenergynews

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Поділитися: