Все буде Україна!

ЄС на шляху масштабного розширення «чистої» енергії

ЄС на шляху масштабного розширення «чистої» енергії

01-02-2023
14:30
Вітрові та сонячні джерела енергії у 2022 році виробили рекордні 22% електроенергії в Європейському Союзі. Вони вперше обігнали викопний газ і знову випередили вугілля.
Про це свідчать підрахунки аналітичного центру Ember, який займається дослідженнями кліматичної політики ЄС.

«Політичною відповіддю Європи на вторгнення росії в Україну у 2022 році було прискорення переходу на електроенергію. Зараз зосереджено увагу на швидкому скороченні попиту на газ — одночасно з поступовою відмовою від вугілля. Це означає, що ЄС тримає курс до масштабного розширення чистої енергії. У 2022 році вітер і сонце виробили рекордну п’яту частину електроенергії в ЄС (22%), вперше обігнавши викопний газ (20%) і залишившись вище, ніж вугільна енергія (16%)», - зазначають в EMBER.

Що стосується гідроенергетики, то її частка у балансі ЄС в 2022-му році склала 10% (283,8 ТВт-год). Найбільше її було вироблено у Швеції, Франції та Австрії.

Генерація електроенергії на ГЕС у Європі скоротилась до найнижчого показника з 2000-го року, що повʼязано із рекордною посухою.

Особливо постраждали від посухи Альпи та Іберія. В Італії, Франції та Іспанії виробництво на ГЕС скоротилося більш ніж на 10 ТВт-год.

За матеріалами EMBER.

Поділитися: