Все буде Україна!

Гендерна рівність - це про формування здорового демократичного суспільства

Гендерна рівність - це про формування здорового демократичного суспільства

26-10-2022
Питання гендерної рівності  ніколи не втрачають своєї актуальності. І навіть в умовах повномасштабного вторгнення російських військ на територію України ми продовжуємо говорити на важливі теми, які допомагають і далі формувати та зміцнювати демократичне суспільство.

На черговому тренінгу з питань гендерної рівності та недискримінації спеціалісткою з гендерних питань USAID Проєкт енергетичної безпеки Юлією Галустян було обговорено питання гендерного простору в умовах війни. Зокрема, учасники зупинилися на основних викликах та наслідках недотримання гендерного балансу під час військового стану.

Пані Юлія наголосила, що дотримання гендерної політики, це не лише про чоловіків і жінок.

«Це в першу чергу про формування здорового середовища для всестороннього гармонійного розвитку особистості та про захист прав незалежно від статі, - наголосила спеціалістка з гендерних питань. - Звісно, війна торкнулася кожного з нас. Страх, психологічний тиск - даються взнаки. Рівень безробіття в країні зріс майже на 32%. Проте, навіть у таких складних умовах, питання гендерного простору дуже актуальні».

Експертка також зазначила, що українці проявляють  неабияку стійкість та мужність. Зокрема, спостерігається висока активність і чоловіків і жінок у волонтерстві та інформаційній підтримці. У рядах ЗСУ - 15% жінок, які на рівні із чоловіками захищають свою країну.

Коли ж йдеться про гуманітарні потреби переміщених осіб, місцевих жителів та домогосподарств, більшість роботи виконують саме жінки, якщо їхні чоловіки воюють: вони сідають за кермо, забезпечують лікарні та місцевих жителів ліками та їжею, піклуються про своїх непрацездатних родичів та дітей. Тобто, відбуваються певні зміни гендерних ролей.

Також учасники тренінгу обговорили ряд гендерних стеоретипів та варіанти того, як можна їм протистояти. І фахівці, і учасники дійшли до висновків, що стереотипізація шкодить, особливо, коли ми створюємо певний ідеальний шаблон та очікуємо, що так будуть поводитися всі.

Окрім того, учасниці та учасники тренінгу заглибились і в дискусію щодо «ейджизму».

«Багато хто стикався з цим явищем безпосередньо, а інші чули розповіді про те, як не взяли на роботу через поважний вік або через відсутність досвіду.  Загалом, сьогодні один із найздоровіших форматів при прийомі на роботу - сліпі співбесіди. Це, коли кандидата обирають, бачачи його, не знаючи його стать, вік, спираючись в основному на освіту та досвід», - розповіла Юлія Галустян.

Що стосується енергетичної сфери, зокрема, діяльності Укргідроенерго, то спеціалістка з гендерних питань USAID зазначила: «Мені приємно констатувати, що в Укргідроенерго гендерна рівність – частина корпоративної політики. Адже якщо кожне наше підприємство розвиватиметься саме на аспектах гендерної рівності, від цього виграватиме країна вцілому. Зокрема, і в соціальному й економічному плані».

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: