Все буде Україна!

Гідроенергетики долучилися до експертної дискусії щодо поводження з побутовими відходами

Гідроенергетики долучилися до експертної дискусії щодо поводження з побутовими відходами

22-03-2023
Проблема поводження з твердими побутовими відходами є актуальною для багатьох країн світу. Недостатність ефективних систем збору, переробки та утилізації ТПВ призводить до їх накопичення, що загрожує довкіллю та здоров'ю людей. Екологи компанії взяли участь у семінарі «Поводження з відходами: норми та найкращі практики», організованому Міжнародною організацією праці та Об’єднанням організацій роботодавців України.

Відкриваючи семінар голова Об’єднання організацій роботодавців України Анатолій Кінах наголосив на тому, що проблема поводження з побутовими відходами потребує комплексного підходу. За 2021 рік в Україні утворилося понад 10 млн тон побутових відходів, з яких лише незначна частина була перероблена. З початком повномасштабного вторгнення проблема постала надзвичайно гостро і потребує невідкладних рішень. Адже багато з існуючих підприємств постраждали, логістичні зв’язки порушено.

«Питання поводження з відходами не менш актуальне, ніж декарбонізація економіки. Нам дуже важливо, щоб Україна, яка має системні проблеми в цьому контексті, вирішила їх, виходячи із сучасних практик, на основі регламентів Європейського союзу. На сьогодні більшість наших полігонів не відповідають стандартам, що призводить до забруднення навколишнього середовища і негативно впливає на здоров’я громадян. Маємо адаптувати законодавство, створювати необхідні стимули, методи контролю та посилювати відповідальність виробників за неналежне поводження з відходами», - зазначив Анатолій Кінах.

В свою чергу перший заступник міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Руслан Гречаник зазначив, що тривалий час система управління відходами в країні перебувала в стані стагнації. Фактично, не було адекватних правил на ринку, а більшість полігонів експлуатувалися понаднормово з численними порушеннями природоохоронного законодавства. За офіційною статистикою наразі в Україні накопичено понад 15 млрд тон відходів, що призвело до забруднення значних площ українських територій.

«Сьогодні на порядку денному є створення екологічно безпечної системи управління відходами на принципах економіки замкненого циклу та забезпечення переходу на сучасні передові практики її впровадження. Минулого року було прийнято новий рамковий закон про управління відходами – ми стали на шлях становлення європейських правил роботи і, фактично, почали імплементувати положення 98 Європейської Директиви про відходи. Це те, чого від нас чекали європейські партнери і українці. Ця реформа досить складна, адже зачіпає кожну сферу суспільного життя, кожний вид діяльності і кожного українця. Щоб її запустити, потрібно провести колосальну як нормотворчу, так і практичну роботу. Це – не реформа швидких результатів, але в кінцевому випадку вона позначиться на якості життя кожного з нас», - підкреслив Руслан Гречаник.

Учасники семінару мали змогу ознайомитися з кращими практиками у сфері поводження з відходами, обмінятися досвідом з імплементації сучасних підходів щодо подолання критичної ситуації у сфері переробки відходів, а також налагодити діалог для подальшої співпраці із зазначених питань.

«Війна додала сфері охорони довкілля безліч нових викликів, а в питаннях управління відходів, проблеми довоєнного періоду лише посилились. В матеріалах семінару  наголошено на проблематиці утворення відходів, покроковим алгоритмам дій та практичним рекомендаціям для суб'єктів господарювання», - зазначила за підсумками семінару еколог Укргідроенерго Світлана Литовченко.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: