Все буде Україна!

IEA: до 2025 року понад третина електроенергії у світі вироблятиметься з ВДЕ

IEA: до 2025 року понад третина електроенергії у світі вироблятиметься з ВДЕ

20-03-2023
Значне зростання викидів СО2 в глобальному енергетичному секторі малоймовірне найближчими роками завдяки швидкому зростанню потужностей відновлювальних джерел енергії.

Це один з ключових висновків Міжнародної енергетичної агенції (IEA) про ринок електроенергії на 2023 рік. Як повідомляє World Economic Forum, прогнозується, що до 2025 року відновлювальні джерела енергії, такі як сонячна та вітрова разом з атомною енергією в середньому задовольнятимуть понад 90% зростання світового попиту.

«Гарна новина в тому, що відновлювальні джерела енергії та атомна енергетика ростуть достатньо швидко, аби задовольнити увесь додатковий апетит, що свідчить про те, що ми близькі до переломного моменту щодо викидів в енергетичному секторі», - зазначає виконавчий директор Міжнародної енергетичної агенції Фатіх Біроль.

«Уряди  тепер мають дозволити джерелам з низьким рівнем викидів зростати ще швидше, аби світ міг забезпечити надійне електропостачання при досягненні кліматичних цілей», - заявив він.

Світовий попит на електроенергію зростає

Міжнародна енергетична агенція прогнозує, що світовий попит на електроенергію зростатиме на 3% щорічно у період з 2023 по 2025 рік у порівнянні з темпами росту в 2022 році.

Очікується, що понад 70% цього обсягу припадатиме на Китай, Південно-Східну Азію та Індію, йдеться у звіті. Втім країни з розвиненими економіками прагнутимуть виробляти більше електроенергії, а також знижувати залежність від викопних видів палива в таких секторах як опалення та транспорт.

«До 2025 року, вперше в історії, на Азію припадатиме половина світового споживання електроенергії, а одна третина світового споживання припадатиме на Китай. Упродовж наступних трьох років щорічний приріст споживання електроенергії тут еквівалентний Великобританії та Німеччині разом узятих», - йдеться у звіті.

223

Збільшення відновлювальних джерел енергії

За даними Міжнародної енергетичної асоціації, до 2025 року частка ВДЕ у світовому виробництві електроенергії зросте з 29 до 35%. В результаті частка вугільної і газової генерації скоротиться. Те ж саме станеться й з глобальними викидами СО2 в енергетичному секторі.

За даними МЕА, на Китай припадатиме майже половина додаткової генерації з ВДЕ, за ним слідує Європейський союз з 15%. У звіті пояснюється, що це зростання підживлюється збільшенням державних витрат на відновлювальні джерела енергії в межах планів відновлення економік. Лише в США Закон про зниження інфляції забезпечить інвестиції в екологічно чисту енергію на суму 370 млрд доларів.

Очікується, що виробництво атомної енергії зростатиме в середньому приблизно на 3,6% на рік. Це пов’язано з очікуваним відновленням виробництва атомної енергії у Франції після завершення планового технічного обслуговування об’єктів. У звіті також зазначається, що нові станції будуть введені в експлуатацію переважно в Азії.

565

Кліматична криза змусить задуматися про енергетичну безпеку

Кліматична криза все більше впливає як на попит, так і на пропозицію електроенергії. У 2022 році в Європі була найбільша посуха за останні 500 років, Китай та Індія потерпали від сильної спеки, а США пережили руйнівні зимові бурі.

«Вплив погодних умов на попит електроенергії посилюватиметься через збільшення електрифікації опалення, при цьому частка погодозалежних відновлювальних джерел енергії продовжить зростати в  структурі генерації. У такому світі визначальне значення матиме підвищення гнучкості енергосистем при забезпеченні безпеки постачань», - попереджає МЕА.

Ця точка зору відбита у звіті Всесвітнього економічного форуму «Сприяння ефективному енергетичному переходу», у якому пояснюється, що диверсифікація енергетичного балансу з використанням низки низьковуглецевих джерел може підвищити енергетичну безпеку.

«Відновлювальні джерела є зрілими та доступними для швидкого розгортання, що дозволяє країнам  створювати більш диверсифіковані, надійні та стійкі енергетичні системи», - йдеться у звіті.

Сонячна енергія домінуватиме в нових електроенергетичних потужностях США в 2023 році

За даними Управління енергетичної інформації МЕА, з 2010 року в США швидкими темпами зростає потужність сонячної енергетики для комунальних потреб і в 2023 році на сонячну енергетику припадатиме більше половини нових потужностей з виробітку електроенергії.

Попри це, в 2022 році потужність сонячної енергетики знизилася на 23% у порівнянні з попереднім роком. Це сталося через порушення ланцюжків постачань, спричинених пандемією.

«Очікуємо, що деякі з цих відкладених на 2022 рік проєктів почнуть працювати в 2023 році, коли розробники реалізують плани щодо встановлення 29,1 ГВт сонячної енергії в Сполучених Штатах», - йдеться у повідомленні.

576

«Якщо усі ці потужності будуть введені в експлуатацію, як і планувалося, в 2023 році буде додано найбільшу сонячну потужність комунального масштабу за рік, що більш ніж вдвічі перевищить нинішній рекорд (13,4 ГВт в 2021 году)», - йдеться у звіті.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Enelgreenpower

 

Поділитися: