Все буде Україна!

IRENA: Щоб досягти кліматичних цілей, до 2050 року потужність гідроелектростанцій має зрости більш ніж удвічі

IRENA: Щоб досягти кліматичних цілей, до 2050 року потужність гідроелектростанцій має зрости більш ніж удвічі

17-02-2023
Згідно з новим звітом Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA), для досягнення кліматичних цілей, зафіксованих у Паризькій угоді, до 2050 року у світі необхідно більш ніж вдвічі збільшити гідроенергетичні потужності, включаючи потужності ГАЕС.

Як повідомляє The National News, для досягнення цієї мети щорічні інвестиції в гідроенергетику повинні збільшитись вп’ятеро та мають становити 85 мільярдів доларів США у традиційну гідроенергетику та 8,8 мільярда доларів у гідроакумулюючу.

Гідроенергетика є важливим компонентом енергетичних систем у всьому світі та найбільшим джерелом відновлюваної енергії.

«Основний гідроенергетичний потенціал знаходиться в країнах, що розвиваються.  Фінансові установи повинні співпрацювати з урядами, щоб подолати місцеві ризики та обмеження, знайти спільну мову та почати спрямовувати вкрай необхідні інвестиції в ці регіони»,  – йдеться у звіті.

Більшість гідроенергетичних потужностей знаходиться в Азії, на яку припадає 42 відсотки, за нею йдуть Європа, Північна Америка, Південна Америка та решта світу. За останнє десятиліття інвестиції в гідроенергетику були нижчими за інвестиції в сонячну та вітрову технології, незважаючи на те, що це одне з найдешевших джерел відновлюваної енергії.

З 2013 по 2018 роки відновлювана енергетика залучила 1,8 трильйона доларів, але лише 72 мільярди доларів було інвестовано в гідроенергетику, що еквівалентно 4 відсоткам усіх інвестицій у ВДЕ.

Це «відносно невелика цифра, особливо якщо врахувати, що це надійна технологія, яка генерує близько 65 відсотків усієї відновлюваної енергії», - йдеться у звіті.

Гідроенергетичні потужності  потребуватимуть оновлення. Існуючі ГЕС та ГАЕС необхідно модернізувати для подолання зростаючих кліматичних ризиків.

«Гідроенергетика була ефективним джерелом виробництва чистої електроенергії вже більше століття. Однак у енергетичному ландшафті, який стрімко розвивається, важливо враховувати її роль і використати останні технологічні досягнення задля повного використання її потенціалу, забезпечуючи при цьому стійкість до змін клімату», — зазначив генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Renewable News

Поділитися: