Все буде Україна!

Холодна сніжна чи тепла безсніжна – ось в чому питання?

Холодна сніжна чи тепла безсніжна – ось в чому питання?

09-01-2023
Зима – найважливіша пора року для гідроенергетики. На кону загальнорічний виробіток електроенергії. І впливає на це все: від кількості опадів до ступеня промерзання ґрунту. Як це працює? Розберемо два найпоширеніші сценарії.

Холодна та сніжна зима:

Снігу багато та промерзає ґрунт - навесні повінь - водосховища наповняться. А значить, гідроресурсу буде вдосталь, щоб потім пройти літо та осінь (періоди низького притоку), не зменшуючи генерацію електроенергії. Ще й буде вдосталь води для забезпечення побутових потреб українців та сільського господарства.

Але це про потім. У саму ж зиму холода призводять до зниження генерації електроенергії. Перша і основна причина – зменшення притоку. Впливає навіть і крига, бо меншає води і доводиться її заощаджувати. До того ж, надлишок льоду забиває сміттєзатримуючі решітки під час роботи гідроагрегатів, що також доставляє клопіт. 

Тепла зима без снігу:

Льоду немає, ґрунт не замерзає, а це означає, що більше водних ресурсів для виробництва електроенергії взимку. Але це добре лише в короткостроковій перспективі. Навесні та влітку водосховища недостатньо наповнюються через незначне  весняне водопілля, ще й вода частково йде замість річок в ґрунт. Тож після такої зими доводиться частково зменшувати генерацію, накопичуючи гідроресурс у водосховищах. 

А яку зиму ви полюбляєте більше? Переходьте та голосуйте під нашим дописом на Facebook

Поділитися: