Все буде Україна!

«Маніпуляції росіян із затворами Каховської ГЕС не мають логічного пояснення», - Ігор Сирота

«Маніпуляції росіян із затворами Каховської ГЕС не мають логічного пояснення», - Ігор Сирота

24-03-2023
З середини лютого гостро постало питання загрози осушення росіянами Каховського водосховища. Уряд вимагає від міжнародної спільноти тиснути на росію і не допустити екологічної катастрофи.

Яка нині ситуація з Каховським водосховищем та які наслідки може спричинити його зневоднення у матеріалі ВВС. 

Затвори ГЕС зруйновані чи їх спеціально відкрили?

Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота зазначає, що станом на зараз відкрито три з половиною затвори на греблі. Загалом їх 28. Тобто переважна більшість затворів не пошкоджені і працюють. Мотиви окупантів важко зрозуміти.

Чи вистачає води для населення?

За словами прем'єра Дениса Шмигаля, через відкриті затвори щодня з Каховського моря витікають тисячі кубометрів води.

Це може призвести до проблем з забезпеченням прісною водою населених пунктів Дніпропетровської та Херсонської областей, яка отримують воду саме з Дніпра. Негативно це відобразиться і на сільському господарстві.

Чи є ядерна загроза?

Ще більшою небезпекою, ніж відсутність води для населення, може бути відсутність достатнього об’єму води для охолодження ядерних реакторів Запорізької АЕС. Ця атомна станція знаходиться на лівому березі Каховського водосховища і з березня 2022 року окупована російськими військами.

«Зниження рівня води у сховищі може призвести до неналежного функціонування систем охолодження Запорізької АЕС, – заявляє Денис Шмигаль. – Тому цивілізований світ не повинен мовчати».

Директор Укргідроенерго Ігор Сирота зазначає, що атомна станція має свої охолоджувальні ставки.

Але зниження рівня води у водосховищі призведе і до зниження рівня ґрунтових вод, що призведе до певних ризиків із охолодженням ЗАЕС. 

При цьому слід зауважити, що Запорізька АЕС вже тривалий час не працює, проте атомні реактори всеодно потребують охолодження.

Все дуже погано?

Ігор Сирота каже, що наприкінці лютого – початку березня росіяни спустили Каховське водосховище майже до критичної відмітки. Але аномальний зимовий паводок, який трапляється раз на десятки років сприяв його наповненню.

Нині проблем з водозабезпеченням населення немає. 

В Укргідроенерго сподіваються, що до червня вдасться підтримувати цей рівень водосховища.

Ігор Сирота допускає, що рф своїми діями на Каховській ГЕС переслідує чисто військові цілі. Але все одно ці маніпуляції із затворами не мають логічного пояснення, зауважує він.

Фото: Міноборони


 

Поділитися: