Все буде Україна!

Місто славетних металургів

Місто славетних металургів

17-09-2022
09:00
Кам'янське святкує 272-у річницю з дня заснування. Село Кам'янське вперше згадується у 1750 році у зв'язку з будівництвом церкви. Назва походить від слова камінь, оскільки в ті часи береги Дніпра були кам'янистими.

Відірване від головних торгових шляхів селище Кам'янське розвивалося досить повільно. За даними перепису 1782 року в селі налічувалось близько тисячі жителів. Основними заняттями населення були землеробство, скотарство, риболовля. Саме будівництво металургійного заводу у 1887 році дало шалений поштовх у розвитку майбутнього міста.

Чисельність населення Кам'янського почала швидко зростати за рахунок нових робітників заводу і у 1896 році вже становила 18 тисяч осіб.

В 1917 році постановою Тимчасового уряду село Кам’янське було зведено у ранг міста. В 1923 році Кам'янське остаточно отримало статус міста. Протягом 1920-1930-тих років у місті було збудовано декілька потужних промислових підприємств. У 1935 році місті запущено перший трамвай.

Під час Другої світової війни з серпня 1941 року по жовтень 1943 року місто було окуповане. У післявоєнні роки розпочалась його активна розбудова.

Одним із найголовніших  чинників соціально-економічного розвитку Кам'янського можна вважати початок будівництва  в  1956 році Середньодніпровської ГЕС. Одночасно з розбудовою ГЕС, розпочалося зведення селища для будівельників та працівників ГЕС, яке отримало назву Дніпробуд. У новому житловому районі міста було зведено та здано в експлуатацію 42,5 тис. м² житла. Побудовано дві школи, лікарню, дитячі садки та ясла, клуб, пошту, кафе, стадіон та магазини. Висаджено сотні дерев, кущів та квітів. Новостворений район Кам’янського був визнаний кращим з-поміж усього збудованого в Україні у 1959 і 1962 роках.

Наразі Середньодніпровська ГЕС є одним з ключових підприємств міста, яке працює на благо країни та міста.

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Фотогалерея

Поділитися: