Все буде Україна!

Підготовка до наступного ОЗП, відновлення та підвищення тарифів – про що ще сьогодні говорять енергетики?

Підготовка до наступного ОЗП, відновлення та підвищення тарифів – про що ще сьогодні говорять енергетики?

25-04-2023
Збитки від пошкоджень енергосистеми внаслідок ракетних ударів, найскладніша зима 2022 року, відновлення інфраструктури, підготовка до наступного опалювального сезону. На ці та інші питання відповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота, коментуючи питання необхідності підвищення тарифів на електроенергію.

Завершився опалювальний сезон 2022/2023, який став найскладнішим в історії сучасної України. Ми на власному досвіді відчули наскільки важливо сьогодні мати електроенергію вдома, на роботі, в закладах освіти, у будь-якій сфері життя. Кілька місяців поспіль всі шукали альтернативні способи живлення та збереження електроенергії. Енергетики вдавалися до безпрецедентних заходів та застосовували незвичні схеми заживлення, аби в українців було світло та аби українська енергосистема вистояла під час та після ракетних ударів ворога.

«Втративши потужності – відповідно зменшився і виробіток компанії, доходи - також, але ПСО все одно треба виконувати. Те, що ми могли заробити, сплатити податки і кошти максимально спрямувати на відновлення, ми віддаємо на ПСО. Відтак наразі стоїть важливе питання як профінансувати відновлення інфраструктури гідрогенерації та при цьому знайти спосіб покривати ПСО. Одним із рішень може бути підняття тарифів. Ми усвідомлюємо наскільки наразі ця тема чутлива для населення. Але зазначу, що тариф на е/е не переглядався вже 6 років, а інфляція за 3 роки сягла понад 130%. Тому сьогодні має бути справедлива ціна за умови субсидій для малозабезпеченого населення», - зазначив Ігор Сирота.

Сьогодні перед енергетиками стоїть не менш важливе завдання – підготовка до наступного осінньо-зимового періоду. Цьогоріч підготовчі роботи мають особливий характер, адже кожна генерація має у короткі терміни максимально відновити свої потужності, що зазнали численних пошкоджень.

Найбільша гідрогенеруюча компанія України Укргідроенерго наразі продовжує курс на відновлення і фахівці галузі роблять усе можливе, аби якісно підготуватися до ОЗП 2023/2024. Для гідроенергетиків готовність до ОЗП на 100% – це нове або відновлене обладнання, завдяки якому можна збалансувати енергосистему.

«Укргідроенерго має бути надійним регулятором для енергосистеми», – підкреслює Ігор Сирота.

Варто нагадати, як і найбільші генеруючі підприємства, Укргідроенерго стало об’єктом масованих ракетних атак ворога. На ГЕС і ГАЕС компанії прилетіло понад 30 ракет. Від початку неспровокованого повномасштабного вторгнення компанія втратила більше 2000 МВт потужностей. Збитки від прильотів оцінюються у понад 40 мільярдів гривень за попередніми розрахунками. Попри це компанія на жоден день не зупиняла свою роботу, продовжує виконувати ремонти, реконструкцію обладнання та працює над оперативним відновленням обладнання та споруд. Також Укргідроенерго продовжує виконувати усі фінансові обов’язки перед державою, у тому числі і покриття ПСО для населення.

Наразі всі державні інституції та енергетичні компанії працюють над пошуком оптимального рішення, яке б могло забезпечити можливість відновлення компаніями пошкодженої інфраструктури, подальший розвиток надійної енергосистеми та підтримку людей, які потребують допомоги в оплаті послуг за електроенергію.

 

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: