Все буде Україна!

Проєкт генерації водню на об’єктах гідроенергетики

Проєкт генерації водню на об’єктах гідроенергетики

31-03-2023
Представники Укргідроенерго взяли участь в Міжнародній конференції «Розвиток водневих технологій у світі. Нові можливості».

Презентуючи пілотний проєкт з виробництва зеленого водню на базі гідроенергетики, начальник управління роздрібного ринку Укргідроенерго Ярослав Пак, наголосив на його перевагах. Адже гідроелектростанції, окрім низьковуглецевого сліду виробленої енергії, мають доступ до водних ресурсів, що задіяні у технологічному процесі. Тож не використовувати ці можливості було б великою помилкою.

Директорка департаменту з реалізації інвестиційних проєктів Укргідроенерго, Марія Бішко, розповіла про процес підготовки проєкту.

«Нині ми як ніколи розуміємо актуальність виробництва зеленого водню, як альтернативного джерела енергії  для України, - зауважила Марія Бішко. - Наш пілотний проєкт на етапі розробки передбачав встановлення установки потужністю 1 МВт, яка виробляє 450 кг водню на добу. На даний момент ми розглядаємо можливості збільшення потужностей пілотного проєкту до 3 МВт».

Фахівці вважають проєкт важливим з точки зору перспективи виробництва навіть невеликого обсягу водню, адже він допоможе дослідити усі нюанси - від питань технологій виробництва, випробування виробленого продукту, транспортування і зберігання речовини до розуміння наявних прогалин у законодавстві, регулюванні цієї сфери тощо.

 

За словами Олександра Рєпкіна, президента Енергетичної асоціації «Українська воднева рада», завдяки розробленому фахівцями асоціації спільно з інститутом відновлювальної енергетики НАН України Атласу потенціалу джерел відновлювальної енергії і зеленого водню Україну було включено до Європейської водневої стратегії.

Пресслужба Укргідроенерго 

Поділитися: