Все буде Україна!

Роль Дністровського гідровузла в регулюванні стоку Дністра та забезпеченні водою споживачів

Роль Дністровського гідровузла в регулюванні стоку Дністра та забезпеченні водою споживачів

19-11-2021
До основних функцій Дністровського водосховища та гідровузла в цілому є водозабезпечення та боротьба з паводками. У зв’язку з глобальними кліматичними змінами їх роль у басейні зростатиме. Особливо це стосується питань безпеки та надійного водопостачання під час тривалих посушливих періодів, що чередуватимуться випаданням короткочасних, але досить інтенсивних зливових опадів. Для попередження таких негативних явищ Дністровське водосховище та ГЕС постійно на сторожі. Сучасна гідрологічна ситуація на річці добре підтверджує достовірність прогнозів українських кліматологів.

2020 рік

Протягом 2020 року, який є середній за водністю, більше ніж 100 днів, тобто майже третю частину року, приплив води до Дністровського водосховища (за даними в/п Заліщики) становив менше 100 м3/с (60-98 м3/с). Компенсація стоку, для гарантування стабільного водозабезпечення населення та промисловості у пониззя Дністра, за рахунок попусків ГЕС та за акумульованих водних ресурсів у Дністровському водосховищі, становила 340 млн.м3. А це складає 1/5 корисного об’єму, при цьому Дністровське водосховище було спрацьовано до 115,18 м БС.

Загалом об’єм води у посушливий період, який надійшов на нижче розташовані ділянки річки, склав 1040-1090 млн.м3.

В той же час протягом восьми днів 2020 року витрати води в створі в/п Заліщики, склали більше 1000 м3/с, з максимальними середньодобовими величинами до 3930 м3/с. При таких витратах, рівні води перевищують небезпечні відмітки і розпочинається часткове затоплення (підтоплення) територій і об’єктів, та можливий небезпечний вплив на об’єкти і населені пункти України та Молдови.

Дністровська ГЕС та водосховище попередили негативний вплив річкових вод, зменшення максимальної витрати води спостерігалося у 2,7 рази. Середньодобова витрата нижче гідровузла не перевищувала 1440 м3/с.

2021 рік

Станом на початок листопада, протягом 2021 року біля 50 днів, приплив води до Дністровського водосховища (за даними в/п Заліщики) становив менше 100 м3/с (65-98 м3/с). Компенсація стоку, для гарантування стабільного водозабезпечення населення та промисловості у пониззя Дністра, за рахунок попусків ГЕС та за акумульованих водних ресурсів у Дністровському водосховищі, становила 330 млн.м3. При цьому Дністровське водосховище було спрацьовано до 116,40 м БС.

Загалом об’єм води у посушливий період, який надійшов на нижче розташовані ділянки річки, склав 700 млн.м3.

Гідрологічний режим Дністра у 2021 з точки зору паводкової небезпеки на території України був більш менш стабільним. Максимальні витрати паводку не перевищували небезпечних величин і сягали – 950 м3/с.

 

Поділитися: