Все буде Україна!

Румунія на шляху до розробки геотермальних джерел

Румунія на шляху до розробки геотермальних джерел

01-02-2023
Румунія посідає третє-четверте місце в Європі за потенціалом геотермальної енергії. Наразі розвідка ведеться на 24 ділянках.

Як повідомляє Balkan Green Energy News,  розробка проєктів геотермального опалення дорога, але вони можуть забезпечити постачання дешевої відновлюваної енергії. Такі системи можна використовувати для обігріву будинків і теплиць, в промисловості, для спа-центрів і виробництва електроенергії.

Розвідувані ділянки знаходяться в повітах Арад, Біхор, Харгіта, Ілфов, Сату-Маре, Тіміш і Вилча. До встановлення точних даних ще довгий шлях. Проте країна усіяна підземними джерелами геотермальних вод. Анка Ісак, керівниця наукового відділу Геологічного інституту Румунії, підрахувала, що за потенціалом геотермальної енергії Румунія посідає третє або четверте місце в Європі. Очолюють список Італія, Греція та Ісландія.

За допомогою розвідки вуглеводнів вже відкрито понад 200 свердловин з температурою до 120 градусів Цельсія. Оптимальний рівень для обігріву будинків становить 90 градусів, а при 45 градусах воду можна використовувати для термальних ванн, -  йдеться у звіті.

Державні кошти були інвестовані в проєкти опалення громадських будівель у десяти місцях лише в повіті Тіміш.

Адіран Юркевич з Румунської асоціації гідрогеологів зазначив, що буріння свердловини глибиною 3000 метрів коштує 6 мільйонів євро.

Комуна Шандра в Тіміші, на крайньому заході країни, отримала 5 мільйонів євро на дві свердловини та систему розподілу для школи, дитячого садка, ратуші та церков.

Місцева влада міста Печіца в окрузі Арад інвестувала в геотермальну енергію. На глибині 730 метрів під землею було знайдено джерело з температурою 47 градусів Цельсія, яке придатне для опалення 13 громадських будівель. Геотермальна система опалення з джерела глибиною понад 3000 метрів вже встановлена в Келіменешті в повіті Вилча.

На континенті доволі розвинені системи геотермальної енергії має Туреччина.

У Словенії минулого  місяця державний оператор гідроелектростанцій Dravske elektrarne Maribor разом зі своїми партнерами розпочав будівництво першої пілотної геотермальної електростанції. Джерело – занедбана свердловина для розвідки вуглеводнів.

У Хорватії є одна діюча геотермальна електростанція, а також реалізується низка різноманітних проєктів за допомогою урядового механізму підтримки. Країна також в основному покладається на покинуті газові та нафтові свердловини. Сербія поки що має лише невеликі проєкти.

Пресслужба Укргідроенерго 

Фото: Balkan Green Energy News

Поділитися: