Все буде Україна!

Сергій Нагорняк: Сьогодні на плечах двох державних компаній Енергоатом та Укргідроенерго дотується все населення України

Сергій Нагорняк: Сьогодні на плечах двох державних компаній Енергоатом та Укргідроенерго дотується все населення України

12-05-2023
Коли і на скільки може зрости вартість електроенергії – про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів народний депутат, член комітету Верховної ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

Нардеп зазначив, що перегляд та підняття тарифів наразі зумовлено необхідністю відновлення енергетичної інфраструктури:

«Те що ми сьогодні зі світлом -  це завдяки тому, що наші енергетики робили можливе і неможливе для того, аби сьогодні українці були зі світлом у домівках. Але ми розуміємо, що ці кроки були зроблені екстренні і нам потрібно терміново відновлюватись і готуватися до нової зими 2023-2024. І ми розуміємо, що вона буде, можливо не менш складною, ніж попередня. Енергетики повинні відновлювати енергетичну інфраструктуру і на це потрібні величезні ресурси. Сьогодні наші донори частково допомагають, але цієї допомоги вкрай не достатньо, аби ми могли повністю відновитись. На це потрібні величезні ресурси: і фінансові, і людські, і матеріально-технічні».

Народний депутат зауважив, що дві державні компанії, які потребують термінового відновлення, попри збитки несуть нині навантаження ПСО з підтримання тарифів для населення:

«Сьогодні на плечах двох державних компаній Енергоатом та Укргідроенерго дотується все населення України – це більше ніж на 100 млрд грн. Що це означає? Компанії генерують електроенергію, яку потім доставляють до споживачів. Генерація коштує певні кошти, і доставка коштує. І сьогодні населенню продають вдвічі, а то і втричі менше від реальної собівартості кВт*год».

Окрім того, Сергій Нагорняк відмітив, що всі енергетичні компанії зазнали значних збитків і потребують відновлення, навівши приклад, що лише Укргідроенерго більше ніж на 40 млрд грн попередньо склали список своїх збитків, які потрібно терміново відновити, аби взимку компанія могла генерувати електроенергію та надавати споживачам.

«Національний регулятор розглядає потенційне підняття тарифів для усіх категорій населення з 1,44 грн до 2,88 грн. Попередньо розглядається рішення, щоб з 1 червня підняти цін для усіх категорій населення до 2,88 грн і це частково покриє той дефіцит, і ті компенсації, які сьогодні витрачають дві наші національні компанії і Енергоатом, і Укргідроенерго», - зазначив народний депутат, підкресливши, що орієнтовно збільшення платіжки складе від 200 до 300 грн, при цьому домогосподарства, котрі отримували субсидію і надалі її отримуватимуть.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: