Все буде Україна!

США планують санкціонувати скорочення споживання води в річці Колорадо, для того, щоб врятувати ГЕС

США планують санкціонувати скорочення споживання води в річці Колорадо, для того, щоб врятувати ГЕС

14-04-2023
Міністерство внутрішніх справ має намір запровадити обмеження водокористування на річці Колорадо, щоб запобігти пошкодженню двох найбільших гідроелектростанцій на південному заході США в умовах посухи.

Як повідомляє Bloomberg,  Бюро меліорації Міністерства внутрішніх справ США опублікувало проєкт екологічної оцінки можливих шляхів скорочення використання води річки Колорадо, щоб захистити гідроелектростанції  Гувера і Глен-Каньйон від низького рівня води у водосховищах Мід і Пауелл.

Бюро сподівається, що штати дійдуть згоди щодо скорочення водоспоживання і Міністерству внутрішніх справ не доведеться змушувати їх використовувати альтернативи, запропоновані в проєкті оцінки, заявив заступник міністра внутрішніх справ Томмі Бодро.

Штати продовжують працювати над власним рішенням, оскільки альтернативи Бюро, швидше за все, будуть сприйняті «в штики» і призведуть до судових розглядів, що є «неприйнятним результатом», заявив директор Департаменту водних ресурсів Арізони Том Бушацке.

Перегляд споживання є дуже відповідальним кроком, який визначає, скільки води 40 мільйонів мешканців від Денвера до Лос-Анджелеса, а також фермери, які багато в чому залежать від річки, зможуть використати протягом наступних двох років. Бюро оголосило, що почне планувати скорочення минулого року після того, як історично низький рівень води у водосховищах поставив під загрозу здатність обох гідроелектростанцій виробляти електроенергію.

У проєкті оцінки викладено декілька можливих шляхів, якими Бюро може зменшити використання води для захисту ГЕС: скоротити водокористування в нижньому басейні на основі пріоритету прав водокористувачів на воду, або запровадити рівномірне скорочення водокористування для всіх водокористувачів нижньої течії в Каліфорнії, Арізоні та Неваді.

Обидві альтернативи статус-кво передбачають скорочення стоку з дамби Глен-Каньйон для підтримки рівня води у водосховищі Пауелл. Запропоновані скорочення покликані запобігти зупинці двох найбільших гідроелектростанцій на заході США, які постачають електроенергію мільйонам будинків і підприємствам у восьми штатах.

Перша альтернатива - скорочення водокористування на основі пріоритету - призведе до скорочення водокористування з озера Мід в залежності від рівня води. Всі права на воду на Заході визначаються пріоритетами на основі того, хто володіє ними найдовше, і ця альтернатива поважає цей принцип.

Друга альтернатива, рівномірне скорочення, передбачає інший підхід і розподіляє скорочення між усіма водокористувачами Нижнього басейну в однаковому відсотковому співвідношенні.

«Посуха в басейні річки Колорадо триває вже два десятиліття. Щоб витримати цей момент, ми повинні продовжувати працювати разом, віддано захищаючи річку, спираючись на науку і спільне розуміння того, що безпрецедентні умови вимагають нових рішень», - заявила комісарка Бюро меліорації США Камілла Калімлім Тутон.

Проєкт оцінки, який, як очікується, буде завершений до кінця літа, переглядає тимчасові рекомендації 2007 року щодо експлуатації ГЕС в умовах дефіциту води до закінчення терміну дії цих рекомендацій у 2026 році. Бюро заявило, що використовуватиме остаточну оцінку для прийняття рішень, які планує прийняти в серпні, щодо того, як воно буде експлуатувати ГЕС у 2024 році. Незабаром Бюро зробить проєкт доступним для громадського обговорення упродовж 45 днів.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Bloomberg

Поділитися: