Все буде Україна!

Турецька компанія веде переговори про постачання в Україну трьох суден-електростанцій

Турецька компанія веде переговори про постачання в Україну трьох суден-електростанцій

01-12-2022
Туреччина веде перемовини про відправку в Україну плавучих електростанцій для постачання електроенергії, оскільки росія посилює атаки на критичну інфраструктуру.

Як повідомляє Nikkei Asia, суднобудівна компанія Karpowership, яка є виробником, оператором і власником найбільшого у світі флоту енергокораблів,  розмістить свої судна поблизу Одеси.

«Ми обговорюємо з одеською владою та НЕК «Укренерго» розміщення поруч з Одесою трьох електростанцій загальною потужністю 300 МВт», - повідомила членкиня правління Karpowership Зейнеп Харезі.

За її словами, після досягнення домовленостей щодо технічних та комерційних аспектів, будуть визначені параметри, пов'язані з безпекою, з точки зору як команд з експлуатації та технічного обслуговування, так і з точки зору активів компанії.

Також Херезі припустила, що для угоди може знадобитися підтримка ООН.

«Я гадаю, що нам знадобиться зелене світло на рівні Організації Об’єднаних націй. В залежності від потреб та дозволів ми можемо зробити це упродовж поточного року. Кораблі готові та здані в експлуатацію. Ми можемо розгорнути їх всього за три тижні», - повідомила вона.

Зазначається, що 300 МВт, які могли б забезпечити три судна при повній потужності, покрили б потреби в електроенергії до 1 млн будинків.

Karpowership є флагманською компанією турецького холдингу Karadeniz Holding. До її парку входять 36 суден, які можуть виробляти електроенергію, використовуючи мазут або природний газ. В основному вони орієнтовані на країни з недостатньо розвиненою інфраструктурою, а також на використання в надзвичайних ситуаціях після стихійних лих, або аварій.

За словами Харезі компанія також веде переговори щодо постачання електроенергії до країн Азії, зокрема Сінгапуру, Малайзії, В'єтнаму, Бангладеш та Шрі-Ланки. Karpowership вже постачає електроенергію на кілька островів в Індонезії, використовуючи природний газ.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Nikkei Asia

Поділитися: