Все буде Україна!

У Шотландії гідроакумулююча енергетика набуває нового стимулу для розвитку

У Шотландії гідроакумулююча енергетика набуває нового стимулу для розвитку

22-05-2023
Очікується, що шість проєктів, які розробляються в Шотландії, до 2035 року збільшать потужність гідроакумулюючих станцій у Великобританії більш ніж удвічі - до 7,7 ГВт, створять майже 15 000 робочих місць та принесуть економіці до 5,8 млрд фунтів стерлінгів. Про це йдеться у звіті Scottish Renewables та BiGGAR Economics.

Як повідомляє Hydro Review, шість проєктів гідроакумулюючих електростанцій, якщо будуть побудовані, додадуть 4,9 ГВт до існуючих потужностей у 2,8 ГВт. Це дозволить країні пройти більше половини шляху до досягнення 15 ГВт потужностей, які, як очікується, знадобляться до 2050 року.

У Шотландії планується розширення електростанцій Cruachan Expansion потужністю 440 МВт та Balliemeanoch потужністю 1,5 ГВт в Аргайлі й Бют; Corrievarkie потужністю 600 МВт у Перті та Кінросі; Glenmuckloch потужністю 400 МВт у Дамфрісі та Галлоуеї, а також Red John потужністю 450 МВт та Coire Glas потужністю 1,5 ГВт у Шотландському нагір'ї.

Scottish Renewables закликає уряд Великої Британії терміново вжити обіцяних заходів, щоб уможливити інвестиції у великомасштабні, довготривалі системи зберігання енергії, щоб девелопери могли реалізувати існуючу чергу "готових до експлуатації" гідроакумулюючих електростанцій. Як зазначається, у Шотландії з 1984 року не була введена в експлуатацію жодна ГАЕС.

Найкращі місця для гідроакумулюючих станцій знаходяться на півночі Шотландії, де планується значне збільшення виробництва екологічно чистої енергії завдяки будівництву наземних і морських вітрових електростанцій. Гідроакумулюючі електростанції покращать роботу електромережі за рахунок балансування мінливих джерел.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Hydro Review

Поділитися: