Все буде Україна!

У Швеції розглядають можливість реалізації гідроакумулюючого проєкту на базі однієї з покинутих шахт

У Швеції розглядають можливість реалізації гідроакумулюючого проєкту на базі однієї з покинутих шахт

28-03-2023
Компанія Mine Storage уклала угоду з британською гірничовидобувною компанією Anglesey Mining на вивчення концептуальних планів і проєктів гідроакумулюючих станцій на одній із шахт у Швеції.

Як повідомляє reNEWS, упродовж минулого року компанія Mine Storage розробила пілотний проєкт шахтного сховища потужністю 15 МВт у Гренґесберзі і зараз планує громадські консультації, в яких візьмуть участь муніципалітет, окружна адміністрація, місцева громада, екологи та інші зацікавлені сторони.

Пілотний проєкт у Гренґесберзі продемонструє, як перетворити існуючу шахту на циркулярний актив, використовуючи шахту як водосховище і покладаючись на силу тяжіння, щоб створити замкнену систему зберігання електроенергії.

Коли є надлишок електроенергії, наприклад, від сонця, чи вітру, її  можна витратити на перекачку води з шахти до верхнього резервуару. Пізніше, коли попит на електроенергію зросте, вода випускається назад у шахту через турбіни, а електроенергія повертається в мережу.

«Команда Mine Storage визначила шахту Гренґесберг як одне з найбільш підходящих місць для проєктування та експлуатації того, що потенційно може стати значним гідроакумулюючим сховищем», - зазначив генеральний директор Anglesey Mining  Джо Баттерсхілл.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Мining-technology

Поділитися: