Все буде Україна!

У ВРУ відбулося засідання круглого столу «Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики в Україні»

У ВРУ відбулося засідання круглого столу «Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики в Україні»

20-04-2018
За рішенням Комітету Верховної ради України з питання екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 18 квітня відбулося засідання круглого столу «Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики в Україні», за участі генерального директора ПрАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти.

Учасники зібрання зазначили, що розвиток гідроенергетики  - це, перш за все, питання сталого розвитку регіонів та енергетичної незалежності України. До того ж, гідроенергетика є одним із джерел відновлювальної енергетики, що сприяє якіснішому життю громадян.

Схвалена українським урядом програма розвитку гідроенергетики України на період до 2026 р. передбачає нарощування маневрових  потужностей, тобто збільшення частки гідроенергетики в загальному енергетичному балансі країни із нинішніх 11% до 15,5% шляхом будівництва нових гідроакумулюючих споруд. Зокрема, програмою передбачено будівництво Каховської ГЕС-2, Канівської ГАЕС та добудова Дністровської ГАЕС. Крім того, передбачається будівництво 6 ГЕС на р. Дністер, яке викликало занепокоєння  громади на місцевому рівні.

У своєму виступі на засіданні керівник гідроенергетичної компанії ПрАТ «Укргідроенерго»  Ігор Сирота,  закликав громадськість до діалогу з гідроенергетиками:

«Дністровський каскад – питання чутливе, і ми готові його обговорювати. Ми не ведемо непрозорої діяльності, і тому готові до публічних обговорень з будь-якими громадськими інституціями».

Також Сирота  закликав почути гідроенергетиків та зрозуміти, яку відповідальність вони несуть перед суспільством :

«Основне завдання, окрім виробітку електроенергії, - це 75% забезпечення питною водою населення України. До того ж, це 90% забезпечення сталої роботи енергосистеми в аварійному режимі».

Ігор Сирота також підкреслив, що у зверненнях представників громадських організацій часто звучать тези, які не мають під собою наукового підґрунтя, а саме: застаріла технологія, непотрібна технологія, немає води, призводить до загибелі риби та птахів, знищення питної грунтової води, підняття рівня грунтової води та затоплення колодязів. Керівник «Укргідроенерго» звернув увагу присутніх на те, що у країнах Європи, зокрема, Австрії, Швейцарії та Норвегії гідроакумулюючі станції в основному побудовані у заповідних зонах. І тому І. Сирота наголосив, що ПрАТ «Укргідроенерго» сподівається, що за результатами круглого столу буде створено план заходів, який, зокрема, дозволить громадськості вивчити європейський досвід створення та експлуатації ГЕС та ГАЕС, басейнового управління водними ресурсами, відновлення екологічного стану річок та створення зон рекреації.

Поділитися: