Все буде Україна!

Укргідроенерго і Світовий банк обговорили дорожню карту реалізації проєкту з встановлення гібридних систем

Укргідроенерго і Світовий банк обговорили дорожню карту реалізації проєкту з встановлення гібридних систем

15-09-2021
15 вересня відбулась зустріч членів Наглядової ради Укргідроенерго та топ-менеджменту компанії з представниками Світового банку. Зустріч стала черговим важливим кроком у реалізації проєкту «Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»), після підписання 13 вересня в Кабінеті Міністрів України кредитних угод з МБРР, Фондом чистих технологій та Угоди про грант.

Участь у заході взяли старша спеціалістка з енергетики Міжнародного банку реконструкції і розвитку Сільвія Мартінез Ромеро, старший спеціаліст з енергетики МБРР Коджі Нішида,  експерт банку Сандіп Кохлі, головна спеціалістка з питань закупівель Барбара Зіолковська, старший спеціаліст з питань енергетики Санду Гідірім, старша спеціалістка з фінансових питань Ірина Бабич, голова Наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» Валентин Гвоздій, членкиня Наглядової ради Наталія Микольська, член Наглядової ради Олег Терлецький, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота та топ-менеджери компанії.

На початку зустрічі Ігор Сирота привітав усіх з підписанням кредитних угод та зазначив:

«Ми були перші, хто співпрацював зі Світовим банком в Україні. За 25 років  нашої співпраці ми побачили значну динаміку росту і закріпили  партнерські стосунки між Укргідроенерго і Світовим банком. Проєкт з підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі  є стратегічним для Укргідроенерго. Днями були підписані кредитні угоди, і для компанії – це знаковий і важливий етап у  питанні розвитку, адже він спрямований на підвищення надійності та сталості об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) для інтеграції до Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E. Ми плідно попрацювали і багато чого зробили у досить короткий термін. Проте наразі перед нами стоїть не менш важливе завдання – реалізувати проєкт. Нам потрібно працювати швидко і злагоджено, аби досягти хороших результатів».

Спеціалістка з енергетики МБРР Сільвія Мартінез Ромеро відзначила під час зустріч про чітку і кропітку підготовку до підписання кредитних угод:

«Хочу привітати вас з підписанням угоди, яка відбулася в понеділок. Ми з вами пропрацювали багато місяців у режимі онлайн і наразі дуже приємно зустрічатися особисто. Завдяки нашій тісній співпраці та ефективній роботі нам вдалося в досить короткі терміни підготувати цей проєкт. На мою думку, це найшвидший проєкт підготовлений в Україні. Ми маємо наразі завершити документальну роботу пов’язану з угодою».

Варто зазначити, що в результаті реалізації проєкт розширить спектр допоміжних послуг, зокрема у питанні наданні резерву підтримки частоти (РПЧ), автоматичного резерву відновлення частоти (аРВЧ), системи регулювання частоти та потужності (СРЧМ), регулюванні реактивної потужності/напруги, забезпеченні відновлення функціонування ОЕС України після системної аварії тощо. Так, Укргідроенерго матиме змогу за рахунок  унікальної комбінації систем накопичення енергії (СНЕ) у поєднанні з  гідроагрегатами ГЕС/ГАЕС надавати ефективні, високоманеврені і швидкодіючі резерви регулювання частоти.

Інноваційний проєкт був підготовлений USAID Проєктом енергетичної безпеки (ПЕБ) від концепції до оцінки здійсненності. ПЕБ запропонував початкову концепцію проєкту, розробив попереднє техніко-економічне обґрунтування, включаючи комплексну фінансову модель, підготував пакет документів, необхідних відповідно до Соціально-екологічної політики Світового банку (ESF), та зробив свій внесок у планування проєкту (включаючи план закупівель), уможлививши таким чином схвалення проєкту обома сторонами.

Про стратегічне значення проєкту для розвитку компанії під час зустрічі зазначив голова Наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» Валентин Гвоздій, який також акцентував увагу на важливості впровадження корпоратизації та сприяння створення державних компаній інвестиційно привабливими для кредитних установ, таким чином залучаючи фінансові ресурси для реалізації інноваційних проектів:

«Я хотів би закцентувати, що наразі в Україні здійснено моніторинг виконання нашою державою завдань з корпоратизації українського державного сектору. І наша компанія за результатами такого моніторингу стала єдиною компанією, яка виконала усі вимоги встановлені OECD. Ми будемо продовжувати впроваджувати кращі практики корпоративного управління. Ми приділяємо важливу увагу не тільки економічному аспекту розвитку компанії, але й таким питанням як інновації, питання гендерного балансу.  Також ми наразі розвиваємо корпоративну якісну систему управління ризиками, постійно навчаємося, аби наша компанія і далі отримувала лідируючі позиції на ринку».

В свою чергу членкиня Наглядової ради Наталія Микольська відзначила: «Я сподіваюся, що цей проєкт допоможе нам досягти цілей, які поставленні в питанні впровадженні інновацій у компанії згідно з нашою стратегією», а також додала, що питання інновацій  має більш широкий спектр розуміння, зокрема не тільки у питанні технологій, але й  у питанні культури праці на виробництві.

У ході зустрічі учасники обговорили питання щодо формування чіткого плану заходів щодо подальшої реалізації проєкту. Зокрема  торкнулися питань розробки ТЕО, необхідних кроків до набуття чинності Угод про позику та можливості вибірки коштів, питання щодо фінансових зобов’язаннь, процедури по відбору консультантів та ратифікації Угод про позику.

 «Реконструкцію і модернізацію ми почали зі світовим банком і хотіли б її завершити зі Світовим банком. Цей проєкт може стати поштовхом для подальшої співпраці Укргідроенерго зі Світовим банком», - підсумував Ігор Сирота.

Довідково:

Проєкт «Україна - Підвищення стійкості енергосистеми для інтеграції до європейської енергетичної системи»(«Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергіїв ПрАТ «Укргідроенерго») передбачає встановлення наступного обладнання на 5-ти станціях: Київській ГЕС/ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС, Середньодніпровській ГЕС, Дністровській ГЕС:

  • системи накопичення енергії для накопичення і використання електроенергії загальною очікуваною потужністю 197 мегават (МВт), які за рахунок комбінованого (гібридного) режиму роботи з гідроагрегатами ПрАТ «Укргідроенерго» надаватимуть високоефективні і швидкодіючі допоміжні послуги; 
  • сонячні фотоелектричні установки загальною очікуваною потужністю 63,9 МВт для покриття внутрішніх та допоміжних енергетичних потреб ГЕС та зарядки системи накопичення енергії (СНЕ).

Загальна сума інвестицій на проєкт складає 212 млн дол США. Згідно з підписаними кредитними угодами Міжнародний банк реконструкції та розвитку надав Укргідроенерго 177 мільйонів доларів США, Фонд чистих технологій виділив позику в розмірі 34 мільйонів доларів США. Також Укргідроенерго отримало грант в розмірі 1 мільйона доларів США на впровадження проєкту.

Реалізацію проєкту заплановано до 2024 року.

Використання таких передових технологій з використанням ВДЕ підтримує рух в напрямку декарбонізації енергетичного сектору, підвищує загальну енергоефективність та посилює енергетичну безпеку країни – все це є головними цілями підтримки України з боку USAID ПЕБ.

Пресслужба Укргідроенерго

 

 

Поділитися: