Все буде Україна!

Укргідроенерго – найуспішніший приклад корпоратизації в державному енергетичному секторі України, - Валентин Гвоздій

Укргідроенерго – найуспішніший приклад корпоратизації в державному енергетичному секторі України, - Валентин Гвоздій

14-09-2021
10 вересня у студії видавництва Kyiv Post відбулась дискусія на тему «Чи ефективно держава керує енергетичними компаніям?» В обговоренні взяли участь Валентин Гвоздій, голова Наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго», Андрій Бойцун, спеціаліст з питань реформи корпоративного управління держпідприємств та приватизації й Едвард Чоу, експерт з питань міжнародного розвитку енергетики. Бесіду модерував головний редактор Kyiv Post Брайан Боннер.

Валентин Гвоздій розповів про корпоративне управління у державних компаніях, наслідки та результати корпоратизації Укргідроенерго, роль наглядових рад у контролі роботи підприємства та подальші перспективи його розвитку.

«Приватизація неприбуткових підприємств – це чудова можливість позбавитися від неефективного управління та передати контроль у «гарні руки», адже ми знаємо, що більшість державних підприємств є неприбутковими. Однак це не про Укргідроенерго. Своєю роботою ми довели, що державне підприємство у сфері енергетики може бути прибутковим. Показники ефективності Укргідроенерго дійсно вражають», - зазначив голова Наглядової ради ПрАТ "Укргідроенерго". 

Протягом останніх років підприємство стабільно нарощує темпи збільшення чистого прибутку та підтверджує стабільний фінансовий стан і позитивну динаміку розвитку товариства.

«Що ж до самого виробництва електроенергії, в 2020 році підприємство згенерувало 6 мільярдів 900 мільйонів кіловат-годин», – зауважив Валентин Гвоздій.

Окремою темою бесіди стало обговорення головних факторів успіху, завдяки яким компанія є прибутковою:

Перше – державні компанії абсолютно обов’язково мають бути корпоратизовані. Основна мета корпоратизації – підвищити відповідальність державних підприємств за результати економічної діяльності, а також створити буферну зону між політичним впливом та бізнесом. Зробити державні компанії привабливими для інвестицій для кредитних установ, таким чином залучивши фінансові ресурси для реалізації інноваційних проектів. Наприклад одним із важливих стратегічних проєктів на найближчі роки в Укргідроенерго є проєкт «Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»). До реалізації проєкту залучено фінансування у розмірі 212 мільйонів доларів США, серед яких 177 мільйонів доларів США кредитних коштів надав Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Фонд чистих технологій виділив позику в розмірі 34 мільйонів доларів США та грант в розмірі 1 мільйона доларів США.

Друге – створення наглядових рад з незалежними членами також є необхідною умовою. Створення такого органу управління покликане здійснювати захист прав акціонерів і в межах своїх компетенцій здійснювати стратегічне управління в інтересах компанії.

Третє – інститут управління підприємством має працювати ефективно. Якщо керівництво змінюється кожні 6 місяців, на плідні результати та ефективність роботи можна тільки сподіватися. Адже реалізація серйозних проектів в енергетиці потребує серйозної експертизи та має доволі широкий горизонт реалізації, від 6-ти років і більше. Тому стабільність управлінського апарату має ключове значення.

На питання Брайана Бонера щодо можливої приватизації підприємства, Валентин зазначив, що останнє є надчутливим питанням, перш за все щодо державної безпеки: «Велика приватизація – це однозначно позитив для України, що може в подальшому забезпечити якісне та некорумповане управління великими активами. З іншої сторони, перед нами стоїть питання державної та економічної безпеки. На даний момент, вважаю, приватизація Укргідроенерго не має жодного сенсу. Хоча, безумовно, компанія готова навіть і до IPO, але наразі держава як власник не вбачає в цьому потреби та сенсу».

Підсумовуючи, Валентин вкотре зазначив, що роль корпоратизації та створення наглядових рад є фундаментальними для успішного розвитку державних підприємств.

Поділитися: