Все буде Україна!

Укргідроенерго ознайомлюється з досвідом інтегрованого управління водними ресурсами в Іспанії та Португалії

Укргідроенерго ознайомлюється з досвідом інтегрованого управління водними ресурсами в Іспанії та Португалії

21-11-2018
19 листопада розпочався тижневий ознайомчо-навчальний тур з інтегрованого управління водними ресурсами в Іспанію та Португалію за сприянням ГЕФ по транскордонному співробітництву і комплексному управлінню водними ресурсами в басейні Дністра. В українську делегацію увійшли представники Мінприроди, Держводагентства, НПП "Нижньодністровський", Національного екологічного центру України і ПрАТ "Укргідроенерго".

Перший день розпочався з візиту до Міністерства екологічного переходу в Іспанії. Під час засідання українську та молдовську делегації ознайомили з принципами роботи Комісії Альбуфейра, яка була створена для узгодження спільного використання Іспанією і Португалією водних ресурсів з п'яти річкових басейнів. Також окреслили виклики та переваги іспано-португальського співробітництва та взаємодії із зацікавленими сторонами. Ці країни мають надзвичайно багатий досвід у транскордонній співпраці, адже перша спільна водна конвенція була підписана ще у 1864 році. Базові принципи на яких досягаються поставлені спільні цілі - це прозорість і довіра. На цьому під час зустрічі постійно акцентувалася увага. Основою також є створення спільної інформаційної бази з вільним доступом для всіх стейкхолдерів, де можна ознайомитися з якісними і кількісними показниками води.

Під час управління водними ресурсами в цих країнах питанням гідроенергетики та водосховищ постійно приділяється увага. Досить детально освітлювались аспекти щодо отримання дозволів (концесій) для будівництва. На сьогодні за рахунок значного зарегулювання стоку (налічується більш 1200 водосховищ) заяви на отримання концесій подаються досить рідко. В основному зосереджуються на підвищенні потужності ГЕС за рахунок модернізації існуючих станцій та оптимізації режиму експлуатації і встановлення параметрів екологічного стоку (витрат води) для підтримки нормального функціонування річкових екосистем. 

На наступний день на прикладі річки Мансанарес учасники туру ознайомилися з діючим проектом по відновленню (ревіталізації) її ділянки нижче водосховища, а також відвідали греблю і водосховище Ентерпеньяс на річці Тахо. Глибина цього каньйонного водосховища може досягати 80 м, об'єм біля 800 млн.куб м. Використовується воно для ірригації, вироблення електроенергії та перекидання стоку.

За перебігом подій про візит українських енергетиків та екологів до Іспанії та Португалії слідкуйте у наступних публікаціях.

Прес-служба ПрАТ "Укргідроенерго"

Фотогалерея

Поділитися: