Все буде Україна!

Укргідроенерго прогнозує найважчі декілька місяців для гідрогенерації

Укргідроенерго прогнозує найважчі декілька місяців для гідрогенерації

22-05-2023
Забезпечення населення доступною енергією завдяки ПСО, обмеження фінансування всіх програм по відновленню, вплив на Укргідроенерго скорочення генерації атомної енергетики, заборгованість на ринку електроенергії – ці теми обговорили з генеральним директором Укргідроенерго Ігорем Сиротою.

- Ігоре Григоровичу, цього року був нетиповий паводок зимовий, а далі і нетипове для України водопілля. Розкажіть, будь ласка, як працювало Укргідроенерго на ринку у цей період?

- Так, дійсно цьогоріч було зафіксовано досить потужний паводок. Він прийшовся на період профіциту енергії, що спровокувало труднощі з реалізацією. Навіть наявні обмеження систем передачі і нашої генерації та пошкодження обладнання в результаті обстрілів все рівно залишили надлишки енергії, які не були затребувані на ринку. Чудовим виходом був би експорт, але різні інстанції довго приймали рішення. З першої декади травня весняне водопілля пішло на спад. І компанія наразі вже починає працювати задля збереження гідроресурсу.

- Виведення блоків АЕС у ремонт - як це впливатиме на компанію, зважаючи на те, що Укргідроенерго та Енергоатом єдині покривають ПСО для населення?

- Ремонтна кампанія Енергоатому вносить суттєві корективи в діяльність і фінансове становище Укргідроенерго. Для прикладу, у березні ми виробляли на 74 % менше Енергоатома, а вже в травні ми виробимо на 39 % менше Енергоатому за рахунок суттєвого зменшення атомної генерації. Так, на наші компанії покладається забезпечення населення доступною енергією через механізм ПСО. Модель в грубому варіанті розраховується таким чином: чим більше виробляєш, тим навантаження збільшується. Тому коли проходить паводкова вода ми звісно заробляємо більше, але і сплачуємо значно більше і податків, і ПСО

- Скільки вже довелося сплатили ПСО?

- Ми з початку року сплатили ПСО, не враховуючи травень, на 38% більше, ніж було заплановано і це мільярди гривень. Зважаючи на скорочення генерації атома навантаження ПСО значною мірою ляже на нашу компанію. Зазначу, що в фінплані нашої компанії кошти на виплати передбачені тільки до кінця квітня і на цей період діяла постанова про покладання обов’язків. Відповідно вже в травні ми будемо обмежувати фінансування всіх програм по відновленню пошкоджених станцій і підтриманню життєдіяльності компанії, щоб забезпечити обовʼязки по ПСО.

- Як особисто ви, як керівник, можете прокоментувати цю ситуацію?

- Дуже прикро, коли протягом півроку в умовах постійних обстрілів ОЕС України, профіциту, декількох хвиль паводків ми намагалися відпрацювати максимально ефективно на користь компанії і держави, але одночасне виведення  в ремонт блоків АЕС збільшує навантаження на гідрогенерацію та, відповідно, призводить до збільшення розміру ПСО для Укргідроенерго.
- Окрім цього значного фінансового навантаження, чи є наразі заборгованість перед вашою компанією на ринку електроенергії і які це суми?

- Так, досить стрімко зростає заборгованість НЕК Укренерго на балансуючому ринку і за допоміжні послуги. На сьогодні це 5 млрд 500 млн і 1 млрд відповідно. На ці дні в енергосистемі України не вбачається дефіциту, але в певні години ми виробляємо енергію на піках наших можливостей.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: