Все буде Україна!

Укргідроенерго за перше півріччя виробило електроенергії на 40% більше, ніж за аналогічний період минулого року

Укргідроенерго за перше півріччя виробило електроенергії на 40% більше, ніж за аналогічний період минулого року

18-08-2022
14:00

Про це, а також готовність до осінньо-зимового періоду 2022-2023 рр, роботу станцій в умовах воєнного стану та плани на найближчий період розповів генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота у ексклюзивному інтерв’ю журналістам Forbes.

Очільник енергетичної компанії наголосив, що перше півріччя завжди прибутковіше за друге і пояснив це падінням водності восени.  
«Саме в липні, після паводку, ми вже можемо оцінити з яким результатом завершимо рік. Плануємо завершити рік з прибутком, незважаючи на війну», - зазначив керівник Укргідроенерго. 


«Паводок залежить від того, наскільки дощовою була осінь та сніжною зима. Якщо восени земля наситилась водою, а взимку мороз і багато снігу, то ми отримаємо триваліший паводок. На Дністрі в липні і серпні потужні паводки, до 4000 кубометрів на секунду. Вода швидко йде з гір. На Дніпрі такого не буває. 
На Дністрі ми стримуємо паводок завдяки Дністровському водосховищу. З 4000 кубометрів на секунду ми можемо знизити паводок до 2600 кубометрів на секунду. Якщо паводок сильніший, то можуть бути підтоплення в Могилів-Подільському та Молдові. Ми заздалегідь попереджаємо про це населення.  
У цьому році особлива ситуація: на фоні сильного паводку - рекордна посуха в Європі. Як результат – Дністер обмілів. Приточність впала до 30 кубометрів на секунду при середньому рівні  250 кубометрів на секунду. Це мінімальне значення з 1985 року. Головна причина – зміна клімату»
, - пояснив журналістам Ігор Сирота. 
 
Щодо можливих інвестиційних проєктів, генеральний директор Укргідроенерго зауважив наступне: «Великих інвестицій компанія поки що не планує. Хоча в жовтні плануємо підписати контракти з «Українськими енергетичними машинами» та Консорціумом «Укргідроенергобуд» щодо добудови трьох агрегатів для Дністровської ГАЕС. Строки будівництва – 6,5 року. Потужність станції зросте на 1000 МВт. Вартість проєкту – до $1 млрд. При тому, що в Європі економічно обґрунтована ціна будівництва гідроакумулюючої потужності в 1000 МВт – $1,5 млрд. Але поки є багато невизначеностей. По-перше, ми втратили маріупольські комбінати, які виготовляли потрібний для нашого виробництва метал. Також у виробничому ланцюжку були задіяні Краматорські машинобудівні заводи. Місто постійно обстрілюють, що з заводами – невідомо. 
По-друге, «Українські енергетичні машини» зараз не мають обігових коштів навіть для того, щоб завершити реконструкцію наших 11 агрегатів. Вони тримали 500 млн грн та 1 млрд грн банківської гарантії в Мегабанку, який було ліквідовано»
.  


Окрім того, керівник Укргідроенерго розповів про готовність компанії до осінньо-зимнього періоду 2022-2023 та зазначив, що компанія і надалі виконуватиме своє основне завдання в енергосистемі України - забезпечення енергосистеми балансуючим та аварійним резервом.

Джерело: Forbes

Поділитися: