Все буде Україна!

В Канаді збудують ГАЕС на базі непрацюючого залізорудного кар’єру

В Канаді збудують ГАЕС на базі непрацюючого залізорудного кар’єру

15-02-2023
OPG і Northland Power Inc запропонували перший у своєму роді кейс для Канади, який передбачає проєктуваннягідроакумулюючої станції на занедбаному кар’єрі з видобутку залізної руди.

Marmora Pumped Storage Project є спільним проєктом двох виробників електроенергії. Як повідомляє Waterpowermagazine, перспективна гідроакумулююча станція замкненого циклу, потужністю 400 МВт, розташована в муніципалітеті Марамора (Онтаріо), зможе забезпечувати чистою відновлюваною енергією до 5 годин 400 000 будинків при піковому попиті. 

У якості нижньої водойми на об’єкті використовуватиметься тривалий час недіючий залізорудний кар’єр Марамора, який наразі є штучним озером та місцевою визначною пам’яткою. Верхню водойму створять на місці відвалу пустої породи рудника. Таке «перепрофілювання» колишнього кар’єру є першим для канадської енергетики.  

Коли об’єкт побудують, замкнений цикл буде забезпечувати рецеркуляцію води між двома водоймами для виробітку електроенергії. Такий підхід дозволить уникнути забору води з найближчих водотоків та озер, що унеможливить вплив на рибні ресурси та рівні водних шляхів. 

Кар’єр площею 75 акрів, глибина якого сягає понад 200 метрів нижче рівня землі, був створений для видобутку корисних копалин в середині ХХ століття та закритий наприкінці 70-хрр. З тих пір він наповнюється сумішшю дощових і ґрунтових вод.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Marmoraandlake

 

Поділитися: