Все буде Україна!

В США створено платформу для емуляції гідроенергетики в лабораторних умовах

В США створено платформу для емуляції гідроенергетики в лабораторних умовах

05-07-2023
Дослідники з Національної лабораторії відновлюваної енергетики (NREL) розробили революційну платформу для емуляції гідроенергетики в режимі реального часу, що дозволяє тестувати великомасштабні гідроелектростанції в лабораторних умовах. Платформа поєднує реальні дані з існуючих гідроенергетичних об'єктів, математичні моделі та фізичні компоненти для створення віртуальних копій гідроелектростанцій.

Як повідомляє World-energy, це, в свою чергу, має на меті забезпечити економічно ефективний та низькоризиковий метод оцінки нових технологічних розробок та оцінки продуктивності гідроелектростанцій у сценаріях реального часу.

На відміну від сонячних або вітрових енергетичних систем, будівництво та випробування прототипів гідроелектростанцій часто є непрактичним, трудомістким і дорогим через великі масштаби та специфічні географічні вимоги до цих об'єктів. Крім того, модифікація діючих станцій з метою тестування несе в собі значні ризики незворотних пошкоджень. Таким чином, емуляційна платформа, розроблена NREL, є безцінним інструментом для вивчення та оптимізації гідроенергетичних технологій і конфігурацій мереж без необхідності проведення дорогих та ризикованих фізичних випробувань.

Гідроенергетика є важливим компонентом переходу США до нульових викидів, пропонуючи гнучку і надійну енергію, а також можливості для її зберігання. Оскільки країна активно розвиває ВДЕ, стабільна і доступна гідроенергетика стає надзвичайно важливою для забезпечення надійності та стійкості енергосистеми.

Платформа для емуляції гідроенергетики покладається на алгоритми машинного навчання для відтворення роботи реальних гідроелектростанцій, включаючи електронне управління, турбіни, гідравлічні та механічні системи, а також потоки води. Платформа працює в режимі реального часу, генеруючи рішення в той самий час, коли у фізичній системі відбуваються певні явища. Щоб оцінити, як нові гідроенергетичні проєкти інтегруються в різні енергосистеми, дослідники використовували платформу цифрового моделювання енергосистем ARIES (Advanced Research on Integrated Energy Systems), розроблену NREL. ARIES дозволяє емуляційній платформі моделювати взаємодію гідроелектростанцій з системами зберігання енергії та іншими технологіями відновлюваної енергетики, забезпечуючи більш надійне постачання енергії в мережу.

Можливості емуляційної платформи виходять за рамки програмних симуляцій завдяки інтеграції з фізичним обладнанням, наприклад, обертовими машинами, які відтворюють турбіни гідроелектростанції. Така інтеграція дозволяє більш точно відтворювати реальні гідроенергетичні об'єкти в контрольованому лабораторному середовищі.

У майбутньому планується масштабування емуляційної платформи.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Hydro Review

Поділитися: