Все буде Україна!

Велика повінь 1970-го: як це було

Велика повінь 1970-го: як це було

27-04-2023
У 1970 році Київ став свідком однієї з найбільших повеней в своїй історії. Висока вода цього року стала справжньою катастрофою для міста, завдавши значної шкоди інфраструктурі та спричинивши незручності для мешканців столиці.

У квітні 1970-го під час сильного підйому рівня води у Дніпрі, спричиненого рясними снігопадами й подальшою відлигою, в Києві постраждала, передусім, відпочинкова зона міста - Труханів острів і Гідропарк. Вхід до станції метро «Гідропарк» повністю затопило, потяги метрополітену проїжджали цю станцію без зупинки. Тоді рівень води в Дніпрі піднявся на сім метрів відносно нульової відмітки.

Села на лівому березі пішли під воду. За спогадами очевидців, по селу Троєщина люди пересувалися на човнах, а діти цим же видом транспорту діставалися до школи. Багато мешканців рятувалися від повені на дахах своїх будинків.

Унаслідок повені 1970 року мешканців поселення на Жуковому острові, що на півдні Києва, евакуювали і більше вже ніколи туди не повернули. Людям надали житло в інших місцях, а селище не відновлювали через великий ризик затоплення.

Під час повені 70-го значно постраждали також деякі ділянки Оболоні, Подолу, Русанівки та Осокорків, а також Микільська слобідка.

Повінь 1970 року стала другою за масштабами після повені 19131 року. Тоді по Дніпру поблизу Києва проходило 18500 кубометрів води на секунду проти 23100 куб. м/сек у 1931 році.

djlfdfdgsdfgsgfxg

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Старый Киев

Поділитися: