Все буде Україна!

Відновлювана енергетика набирає обертів

Відновлювана енергетика набирає обертів

28-04-2023
Останніми роками відновлювана енергетика зазнала значного зростання, але попереду ще довгий шлях до досягнення чистого енергетичного майбутнього, яке запобігатиме найгіршим наслідкам кліматичної кризи.

Людство стоїть на роздоріжжі у виборі способу забезпечення енергією в майбутньому. Залежно від того, яку електроенергетичну інфраструктуру ми побудуємо зараз, ми можемо зафіксувати ще кілька десятиліть викидів, що призведуть до глобального потепління, або ж закласти міцний фундамент для чистої енергетики майбутнього і запобігти найгіршим наслідкам кліматичної кризи.

Як йдеться у матеріалі Scientific American, вибір є нагальним, оскільки вікно здатності досягти мети Паризької кліматичної угоди 2015 року: утримати зростання глобальної температури значно нижче двох градусів за Цельсієм до кінця століття - швидко закривається. В останньому звіті Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату підкреслюється, що світ потребує швидкого і глибокого скорочення викидів, щоб досягти цієї мети і врешті-решт досягти нульового рівня викидів до 2050 року. Перехід на відновлювані джерела енергії, такі як сонячна, вітрова та гідроенергетика, буде ключовим компонентом цих зусиль.

«Мета дуже амбітна, - каже Хеймі Бахар, старший енергетичний аналітик Міжнародного енергетичного агентства. І з кожним роком, нам потрібно рухатися швидше і більш експансивним шляхом. У цьому сенсі, згідно з нашими моделями, більшу частину роботи потрібно виконати в найближчі сім років», - каже Бахар.

Є обнадійливі ознаки того, що ми здійснюємо цей перехід, наприклад, значне зростання виробництва електроенергії з відновлюваних джерел за останні роки. Але все ще існують перешкоди, і, на думку багатьох експертів у цій галузі, темпи переходу повинні прискоритися.

У всьому світі на відновлювані джерела енергії припадає близько третини виробництва електроенергії,  і ця частка зростає. За даними Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA), у 2022 році потужність відновлюваних джерел енергії зросла на рекордні 295 ГВт. Крім того, за даними агентства, на відновлювані джерела енергії припадає понад 80 відсотків усіх доданих потужностей минулого року.

Торік відновлювані джерела енергії в США вперше виробили більше електроенергії, ніж вугільні електростанції. Вітрові та сонячні електростанції зараз виробляють близько 14% електроенергії в країні, в той час як 25 років тому їхня частка практично не зростала. Управління енергетичної інформації США очікує, що у 2023 році більше половини потужностей з виробництва електроенергії, доданих до електромережі країни, буде забезпечено за рахунок сонячної енергії.

діаграма

Основною причиною такого стрімкого зростання відновлюваної енергетики останніми роками є різке зниження витрат на виробництво сонячної та вітрової енергії. Вартість сонячних фотоелектричних елементів за останнє десятиліття впала на приголомшливі 90 відсотків, частково завдяки нарощуванню виробництва, особливо в Китаї.

«Державні субсидії в таких країнах, як США, також сприяли зростанню відновлюваної енергетики в перші роки, так само як і політика, що зобов'язувала до впровадження відновлюваних джерел енергії», - каже Інес Азеведо, старша наукова співробітниця Інституту енергетики імені Прекурта Стенфордського університету. Наприклад, багато американських штатів встановили стандарти щодо того, яку частку своїх потреб в електроенергії вони повинні задовольняти за рахунок відновлюваних джерел енергії до певного року.

Але поточні темпи впровадження відновлюваних джерел енергії все ще набагато нижчі за ті, що необхідні для досягнення кліматичних цілей. Хоча глобальна потужність відновлюваних джерел енергії зросла на 9,6% минулого року, IRENA стверджує, що для досягнення Паризьких кліматичних цілей вона має зростати втричі швидше. А в міру того, як інші сектори, такі як виробництво і транспорт, декарбонізуються, потреби в електроенергії лише зростатимуть.

Однак існують перешкоди для прискорення темпів впровадження відновлюваних джерел енергії. По-перше, сонце і вітер є непостійними джерелами, а це означає, що їх потрібно використовувати разом з акумуляторами або іншими типами накопичувачів енергії, що, в свою чергу,  може збільшити витрати. Фотоелектричні елементи, а також літій-іонні батареї, які є ключовою технологією зберігання енергії, також потребують критично важливих (а іноді й відносно рідкісних) мінералів для їх виробництва. За словами Азеведо, попит на ці ресурси може випереджати пропозицію і призвести в майбутньому до вузьких місць у виробництві.

діаграма1

 

Ще однією перешкодою, додає вона, є те, що «ми не починаємо з нуля. У нас є величезна існуюча інфраструктура, на яку ми витратили купу грошей. Дещо з цього, в глобальному масштабі, було побудовано відносно недавно, і це створює ризик "зависання" активів».

Аналітики IRENA зазначають, що 41% запланованих інвестицій в енергетику до 2050 року все ще будуть спрямовані на викопні види палива.

Азеведо вважає, що сильна державна політика щодо скорочення викидів матиме важливе значення для стимулювання впровадження відновлюваних джерел енергії: «Регуляторні органи повинні регулювати. Цього не досягти лише за допомогою ринкових сил».

Фінансування також є проблемою. Незважаючи на те, що загальні витрати на відновлювані джерела енергії знизилися, «потрібно інвестувати наперед», - каже Бахар, - «а це означає, що управління фінансовими витратами та ризиками є надзвичайно важливим».

Фінансування є особливо важливою проблемою для справедливого розвитку відновлюваних джерел енергії. На США, Європу, Індію та Китай припадає 80 % нових потужностей відновлюваної енергетики. І «85% інвестицій у відновлювану енергетику принесли користь лише 50% світового населення», в першу чергу в найбільших економіках світу, говорить Роланд Роеш, в.о. директора Центру інновацій та технологій IRENA.

Він додає, що багатонаціональні банки розвитку (ключове джерело фінансування проєктів) повинні підтримувати країни, що розвиваються, у впровадженні проєктів з відновлюваної енергетики - і що це можна зробити, вирішивши питання початкових витрат, а також додаткових ризиків, які можуть виникнути через політичну нестабільність у деяких місцях.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: UTS

Поділитися: